Boşanma davasında tazminat nedenleri

Boşanma davalarında tazminat talep etme nedenleri başında eşlerin boşanma nedeniyle eşit kusur oranına sahip olmamaları ve daha az kusurlu tarafın bitirilen evlilik sonrası menfaatlerinde zedelenme yaşaması gelmektedir. Boşanma kararında kusuru olmayan veya daha az kusuru bulunan eş maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilmektedir. İlgili talepler her tazminat talebi için farklı şekilde belirlenirken tazminat taleplerinde kişinin ödeme gücü mahkeme heyeti tarafından göz önünde bulundurularak karar verilmektedir.

Boşanma Davasında Maddi Tazminat Şartları

Boşanma davasında kusursuz veya daha az kusura sahip eş tarafından maddi tazminat talebi mahkemeye iletilebilmektedir. Mahkeme heyetinin ilgili talebi değerlendirerek tazminat talebini kabul etmesi için boşanma davalarında maddi tazminat şartları istemekte olup ilgili şartlar aşağıda listelenmektedir:

  • Mahkemenin boşanma kararı vermiş olması
  • Maddi tazminat talebinde bulunulması
  • Maddi tazminatın talep edildiği tarafın boşanmaya sebep olaylarda kusurlu olması
  • Evlilik birliğinin bitmesi sebebiyle maddi tazminat talebinde bulunan tarafın menfaatlerinin zarar görmüş olması
  • İstenen tazminat tutarının aleyhte karar verilen tarafın ödeme gücünü aşmıyor olması

Boşanma Davasında Manevi Tazminat Şartları 

Boşanma davasına sebep olan olaylarda kusuru bulunmayan veya az kusurlu tarafın ilgili olaylar nedeniyle üzüntü duyması ve psikolojik çöküntü yaşaması sonrası manevi tazminat talep etme hakkı bulunmaktadır. Manevi tazminat talep edilebilmesi için gerekli boşanma davalarında manevi tazminat şartları aşağıda listelenmektedir:

  • Boşanma kararının verilmiş olması
  • Manevi tazminat talebinde bulunulması
  • Manevi tazminat istenen tarafın boşanmada kusurlu olması
  • Manevi tazminat talep eden tarafından boşanmaya sebep olan olaylarda daha az kusurunun bulunması
  • Boşanmaya sebep olan olaylar nedeniyle manevi tazminat talebinde bulunan tarafın kişilik haklarının zedelenmiş olması
  • Kişilik haklarından doğan zarar ile boşanma arasında ilişki bulunması

Boşanma Davasında Maddi Tazminat Nasıl Belirlenir?

Türk Medeni Kanunu Madde 174/1’e göre maddi tazminat miktarı için kıstaslar belirlenmiştir. Hakim tarafından uygun maddi tazminat tutarının tespit edilmesinde maddi tazminat talep eden tarafın zedelenen menfaatleri ve tarafların ekonomik ve sosyal durumları ile kusur oranları göz önünde bulundurularak karar verilmektedir. İlgili incelemeler sonucu hakim tarafından belirlenen tazminat miktarının davayı açan tarafın tüm maddi zararını karşılama zorunluluğu bulunmamaktadır. Maddi tazminat kararı verilmesi ardından tazminatın tek seferde ödenmesi gerekmekte olup taksitle ödeme yapılmamaktadır.

Boşanma Davasında Manevi Tazminat Nasıl Belirlenir?

Boşanma davasında manevi tazminat nasıl hesaplanır sorusunun yanıtı somut zararlarla kıyaslanamayacak rakamlar bulunması sebebiyle hakim değerlendirilmesine bırakılmaktadır. Türk Medeni Kanunu Madde 174/2’de boşanma nedeniyle karşılanacak manevi zarar için uygun bir miktar para ödenerek zararın karşılanacağı belirtilmektedir. Manevi tazminat miktarını belirleyecek hakim tarafından;

  • Kişilik haklarına yapılan saldırının niteliği,
  • Tarafların sosyal ve ekonomik durumu
  • Kusur dağılımı

Ölçütleri kıstas olarak kabul edilerek belirleme işlemi gerçekleştirilmektedir. Belirlenen manevi tazminat tek seferde ödenmekte, taksitle veya irat biçiminde ödenememektedir.

Boşanma Davasında Tazminat Ne Zaman Ödenir?

Boşanma davasında maddi ve manevi tazminat ödemesi kararının verilmesi ardından tek seferlik olarak ödenmesi gerekmektedir. Davanın kesinleşmesi ile birlikte maddi ve manevi tazminatın doğrudan karşı tarafa ya da avukatına ödenmesi yapılabilmektedir.

Boşanma Davasında Tazminat Ödenmezse Ne Olur?

Boşanma davasında tazminatın ödenmemesi verilen mahkeme hükmüne karşı gelmek olarak değerlendirilmekte olup tazminat ödenecek taraf isterse maddi ve manevi tazminat için icra takibi başlatabilir. İcra takibi başlatıldığı taktirde tazminat miktarı ile birlikte;

  • İcra masrafları,
  • Gecikme faizi,
  • Avukatlık vekalet ücreti

Gibi ekstra maliyetler hakkında tazminat ödeme kararı verilmiş kişiye yüklenmektedir. Verilen tazminat hükümlerinde karşı tarafla iletişime geçilerek hüküm verilen tazminat tutarının ödenmesi yapılması gereken en doğru yoldur.

İzmir Avukat Ramazan Sertan Safsöz