İsmet Kaptan Mah. Sezer Doğan Sk. No: 4, MAB İş Hanı (Hilton Yanı) K: 2, D: 201 Çankaya - Konak / İzmir
tr

Trafik Kazası Sonrasında Araç Değer Kaybı İçin Ne Yapılması Gerekli?

14.10.2020
1.409

Trafik kazaları yalnızca maddi hasarlı, yaralanmalı ya da ölümlü bir şekilde sonuçlanabilir. Yaşanan trafik kazalarında araçlar ciddi zararlar görürler. Her ne kadar araç yeniden onarılsa da satış fiyatında düşüşler meydana gelmektedir. Bu durum da araçta kaza sonrası değer kaybı olarak tanımlanır.

Kaza sonrasında yaşanan bu değer kayıpları haksız fiil tazminat çeşitleri arasında yer almaktadır. İnsanlar yaşadıkları araç değer kayıpları sonrasında gerekli başvuruları yaparak Sigorta Tahkim Komisyonları tarafından yönetilen bir süreci başlatabilir.

Başlıklar

Araç Değer Kayıpları Nasıl Hesaplanır?

Başvurular sonrasında yargıya taşınan durumlarda araç değer kaybı bilirkişiler tarafından hesaplanmaktadır. Bilirkişilerce yapılan bu hesaplamalara etki eden belirli etmenler bulunur. Bu etmenler;

  • Aracın üretim yılı,
  • Hasar geçmişi ve yaşanan kazaların niteliği,
  • Anlık Kilometresi,
  • Markası ve modeli
  • Trafiğe çıktığı tarih,
  • Pazar değeri, şeklinde sıralanabilmektedir.
Trafik Kazası Sonrasında Araç Değer Kaybı İçin Ne Yapılması Gerekli

Trafik Kazası Sonrasında Araç Değer Kaybı İçin Ne Yapılması Gerekli?

Yaşanan Araç Değer Kayıpları Kimden Tahsis Edilir?

Araçlarında değer kaybı yaşayan kişiler zaman kaybetmeden başvurularını gerçekleştirirler. Bunun sonrasında yargı süreci başlayacak ve gerekli hesaplamalar yapılacaktır. Bu hesaplamalar sonrasında belirlenen değer kayıpları kazaya karışan ve kusurlu olan kişinin zorunlu sigortasını gerçekleştiren sigorta şirketine aittir. Sigorta şirketleri sürece dahil olur ve belirlenen bedeli karşıya öderler.

Araç Değer Kaybı Nasıl Tahsil Edilmektedir?

Yaşanan trafik kazasında kusurlu olmayan kişiler tarafından bu başvurular gerçekleşebilmektedir. Daha az kusurlu görülen taraf da bu başvuruları gerçekleştirebilir.

Araç sahiplerinin her zaman Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası yaptırması gerekir ve bu sigortaya sahip olmayan araçlar trafiğe çıkamaz. Araç değer kaybıiçin bu zorunlu sigortayı gerçekleştiren şirkete yazılı olarak başvuruların gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Yapılan yazılı talepler şirket tarafından incelendikten sonra durum karara bağlanır. Sigorta şirketi kazayı ve durumu inceledikten sonra kusuru kabul ederse ödeme yapacağınız kişilere bildirir. Yapılan görüşmeler sonrasında ödemeler kişilere bizzat yapılır.

Bazı durumlarda sigorta şirketleri kabul etmez ya da hiçbir cevap vermez. Böyle bir durumda sürecin Sigorta Tahkim Komisyonu’na taşınması gerekmektedir. Bu komisyona yapılan başvurular ile araç değer kaybıtahsis edilir. Komisyonun verdiği karar ilam niteliği taşımaktadır. İcra takibine konu edilebilen bir karardır ve sigorta şirketleri bedeli ödemek zorunda kalır.

Araç Değer Kaybının Alınması Ne Kadar Sürer?

Sigorta şirketlerine yapılan başvurular kısa süre içerisinde cevaplanırsa süreç çok hızlı bir şekilde ilerler. Yapılan yazılı başvurular sonrasında sigorta şirketi araç değer kaybıolarak belirlenen bedeli ödemeyi kabul ederse hemen kullanıcıları şirkete çağırır ve görüşmeler gerçekleşir.

Sigorta şirketleri bu bedeli ödemeyeceğini belirtir ya da başvuruyu cevapsız bırakırsa süreç uzar. Bu durumda komisyonun vereceği karar beklenmektedir. Komisyon genellikle 3-4 aylık süre içerisinde kararlarını vererek paranın alınmasına hükmeder.

Tahkim kurulu tarafından kararlar verilince sigorta şirketlerine durum bildirilir. Sigorta şirketlerine ödemenin yapılması için de bir süre tanınacaktır. Genellikle sürecin tamamen sonlanması 5 aylık bir süreyi kapsamaktadır.

Araç Değer Kaybı Talebi Aracın Durumunu Etkiler mi?

Sahip olunan araç ile ilgili yapılan işlemlerin büyük bir kısmı kayıt altına alınmaktadır. Araçlar satın alırken de insanlar bu kayıtlara göre kararlarını verirler. Birçok insan araç değer kaybıbaşvurusu yaptığında bunun aracın satışında olumsuz etkiler yaratabileceğinden çekinir.

Yapılan başvuruların araç sahibine herhangi bir olumsuz etkisi söz konusu değildir. Bu bedel kişinin kendi sigortası tarafından karşılanmayacak, kusurlu olan tarafın sigortası bu bedeli karşılayacaktır. Dolayısıyla bu bedelin araç sahibine herhangi bir olumsuzluk yaratması söz konusu olmamaktadır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Hukuki sorularınız için Bizi Arayabilirsiniz: