Maske Takmayan İşçi Tazminatsız Olarak İşten Çıkarılabilir mi?

2020 senesi insanlar için çok büyük bir sınav olarak tanımlanabilir. Çin’in Wuhan kentinde başlayan korona hastalığı tüm dünyayı esir almış durumda. Her geçen gün hastalığın ortadan kaldırılması için çaba gösterilirken bir yandan da yayılmasının engellenmesine çalışılıyor. İnsanlar alınan tedbirlere uyarak hastalığın kendilerine bulaşmaması için çaba sarf ediyorlar.

Türkiye’de 08.09.2020 tarihinde açıklanan tedbirlere göre ülke genelinde, tüm alanlarda maske takmak zorunlu bir hale getirilmiştir. Restoranlardan okullara, parklardan bahçelere ve sokaklara kadar her alanda maske takmak zorunludur. İş yerleri de maskenin zorunlu olduğu alanlar olduğu için maske takmayan işçi çok ciddi bir suç işlemiş olacaktır.

ğlığı ve Güvenliği Tabiri Ne Demek?

İşçilerin sağlıklı olarak yaşamına devam edebilmesi için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu oluşturulmuştur. Bu kanunda çalışma alanlarının iyileştirilmesi ve çalışanlara daha iyi bir ortam sunulması için herkesin sorumlulukları ve yetkileri açık bir şekilde dile getirilir.

İşçilerin iş kaynaklı sağlık problemleri yaşamadan çalışmaya devam edebilmesi, fiziksel bir zarar görmemesi, meslekten kaynaklanan risklerin en aza indirilmesi ya da tamamen ortadan kaldırılması için yapılan çalışmaların büyünü iş sağlığı ve güvenliği kapsamına girmektedir.

İnsanlar için doğru olan iş ortamının kurulmasında ve çalışanların eğitilmesinde işveren ne kadar sorumlu ise işçiler de bu kurallara uymak ile aynı düzeyde sorumludur. İş yerinde maske takmayan işçiolması durumunda işçiler sorumluluklarını yerine getirmemiş olurlar.

Maske Takmayan İşçi Tazminatsız Olarak İşten Çıkarılabilir mi?

Maske Takmamak Tazminatsız İşten Çıkarılma Sebebi Olarak Gösterilebilir Mi?

Yukarıda net bir şekilde belirttiğimiz gibi ülkemizin her noktasında maske takmak zorunludur. Meskenler haricindeki her alanda insanların ağız ve burunlarını kapatacakları şekilde maske takmaları gerekli olacaktır.

İşyerlerinde genel olarak çok sayıda işçi bir arada çalışmaktadır. İnsanların sürekli olarak bir arada olması ve birbirine yakın bir şekilde soluk alıp vermesi hastalığın bulaşma riskini çok üst düzeye çıkarır. Maske kullanımının şart tutulması ve herkesin kurallara uymasının istenmesi de bu sebepledir.

İşyerinde maske takmayan işçivarsa bu durumda işçiler belirlenen kurallara net bir şekilde uymamış olurlar. İşçiler yalnızca çalışma alanlarında maske takmak zorunda değillerdir. Çalışma alanlarının yanı sıra yemekhane, iş servisi ya da diğer ortak alanlarda da maskenin takılması zorunlu bir durumdur.

İşçilerin bu kurala uymayışı tazminatsız olarak işten çıkarılması için geçerli bir sebep olacaktır. Birçok işçinin çok fazla özen göstermediği ve dikkat etmediği bu durum tazminatsız işten çıkarılma sebepleri arasında yer alır ve işçiler sözleşmelerinden gelen haklarının tamamını kaybederler.

İş hukukunda fesih işlemi son çare olarak gösterilmektedir. Bu sebeple de maske takmayan işçiilk seferinde direkt olarak işten çıkarılamaz. Fesih durumunun söz konusu olabilmesi için işçilere sürekli olarak uyarıda bulunulmasına rağmen işçinin ısrarla maske takmaması gerekmektedir.

İşçiler Kaç Kez Uyarıldıktan Sonra İşten Çıkarılırlar?

İşçilerin ilk seferinde işten çıkarılması mümkün olmazken işveren ve işçiler kaç defa uyarı verildikten sonra işten çıkarmanın söz konusu olabileceğini merak ederler. Normal şartlarda belirtilen net bir sayı yoktur. Ancak işçiler en az 2 defa yazılı bir şekilde uyarılmışsa ve bunun sonrasında savunmaları alınmışsa bu durumda işten çıkarılabilmelerinin söz konusu olduğu söylenebilir. İşçi ne kadar çok tekrarlarsa bu durumun gerçekleşme ihtimali o kadar artacaktır.

İşyerinde maske takmayan işçi dışında işçilerin korona virüsüne yakalanması ya da korona virüsüne yakalanan kişi ile temaslı olması durumunda işe gelmesi de sözleşmelerin tazminatsız bir şekilde feshedilmesine sebep olacaktır.