Kısa Süreli Hapis Cezası ve Seçenek Yaptırımlar

Kısa süreli hapis cezası, ceza mahkemelerince ceza davalarının sonunda sanığa 1 yıldan da az süreli hapis cezası verilmesidir. Hapis cezalarında kıs süreli ve uzun süreli hapis cezası ayrımının sebebi kısa süreli hapis cezalarının seçenek yaptırımlara çevrilebilir olmasıdır. Yani eğer 1 yıldan daha az kısa süreli hapis cezası ile cezalandırılmış iseniz hakimin hakkaniyetine ve suçlu olan sanığın durumuna göre verilen kısa süreli hapis cezası ve seçenek yaptırımlar adı altında toplanan cezalara çevrilebilir. Peki hapis cezasının seçenek yaptırımlardan birine çevrilmesi için sanığın sahip oluğu kriterler neler olmalıdır?

Kısa Süreli Hapis Cezasının Seçenek Yaptırımlar Çevrilmesi İçin Gerekli Kriterler Nelerdir?

Kısa süreli hapis cezasının seçenek yaptırıma çevrilmesi için sanığa ait ve diğer koşullar için kriterler bulunmaktadır. Bu kriterlerin neler olduğuna göz atalım.

Seçenek yaptırım için gerekli kriterler:

  • Sanığın kişiliğinin nasıl olduğu
  • Sanığın sosyal ve ekonomik durumunun nasıl ve ne durumda olduğu
  • Sanığın yargılama esnasında pişman olup olmadığı
  • Sanık suçu işlerken nasıl davrandığı ve suçu nasıl işlediği

Bu saymış olduğumuz kriterlere sahip olan sanığın kısa süreli hapis cezası seçenek yaptırımlardan birine çevrilebilir. Burada farklı olarak taksirle işlenen suçlarda ceza 1 yılın üstünde ya da altında verilmiş olabilir.

Fakat taksirli suçlara istinaden işlenen suçun cezası 1 yıldan az veya 1 yıldan fazla hapis cezası gerektiriyorsa burada bilinçli taksir yoksa verilecek olan hapis cezaları seçenek yaptırımlardan birine çevrilebilir.

Ya da müdafi olan sanığın cezası 1 yıldan fazla hapis istenmesi ile ceza avukatının da aracılığı ile 1 yıl üzeri hapis cezaları seçenek yaptırıma çevrilebilir. 1 yıldan daha az hapis cezasının ve saymış olduğumuz diğer durumlar halinde alınabilecek kısa süreli hapis cezası hangi seçenek yaptırımlara çevrilebilir.

Kısa Süreli Hapis Cezalarında Uygulanabilecek Olan Seçenek Yaptırımlar

Suç işleyen kişinin 1 yıldan daha az hapis cezası aldığı durumlara kısa süreli hapis cezası denir. Kısa süreli hapis cezalarını diğer hapis cezalarından ayıran özellik ise hapis cezasının başka seçenek yaptırımlara uyarlanarak çektirilmesidir. Peki, uygulanacak olan seçenek yaptırımlar nelerdir?

Seçenek yaptırım uygulamaları ve cezaları:

  • Hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir
  • Suçlunun mağdura vermiş olduğu maddi manevi tüm zararı suçu işlemeden önceki haline getirmesi ve zararların giderilmesi cezasına çevrilebilir
  • En az 2 yıl olması şartı ile belirtilen eğitim kurumlarında cezanın giderilmesi için meslek veya sanatsal faaliyetle uğraşma
  • Sanığın almış olduğu hapis cezasının iki katına adar süre ile belli yerlere gitme ve belli etkinliklere katılmasına yasak konulması
  • Yapmış olduğu cezanın ağırlığına ve cezanın gereklerine göre almış olduğu ruhsat veya ehliyetinin geri alınması ve yaptığı mesleki ya da sanatsal faaliyetten men edilmesi
  • Sanığın almış olduğu hapis cezasının iki katına kadar süre ile ve sanığın isteği ile kamuya yararlı bir işte çalıştırılması cezası
  • Daha önce hiç mahkûm edilmemiş olan suçlunun 30 gün veya daha az hapis cezası gerektiren durumda ayrıca sanığın 18 yaşın altında olması ya da 65 yaşın üstünde olması durumunda mahkum edilecek olan hapis cezası 1 yıldan daha az ise seçenek yaptırıma çevrilebilir.
  • Taksirle işlenmiş suçlar seçenek yatırıma çevrilebilir fakat bilinçle işlenen taksirli suçlarında bu yola gidilemez.

Bu seçenek yaptırımlar doğrultusunda mahkum olunan sanığa 1 yıl dan daha düşük yani kısa süreli hapis cezası durumlarında cezanın suç ve niteliğine göre yukarıdaki yaptırımlardan herhangi biri uygulanmaktadır.