Hakaret Bir Boşanma Sebebi mi?

Evlilik birliğinin sona ermesi için açılan boşanma davalarında geçerli sebeplerin sunulması gerekmektedir. 4271 Sayılı Medeni Kanun bu sebepleri açık bir şekilde dile getirir. Bu sebepler;

  • Zina,
  • Onur kırıcı veya pek kötü davranış,
  • Hayata kast,
  • Haysiyetsiz hayat sürme ya da suç işleme,
  • Akıl hastalığı,
  • Terk,
  • Evlilik birliğinin sarsılması, olarak sıralanmaktadır.

Yukarıda yer alan sebeplerin ilk 6 tanesi özel boşanma sebepleri olarak isimlendirilir. Eğer bu durumlardan herhangi bir tanesi mevcutsa ve taraflar bunu kanıtlayabiliyorsa boşanma işlemleri gerçekleşecektir. Evlilik birliğinin sarsılması maddesi ise diğer maddelerin söz konusu olmaması ancak evliliğin artık çekilmez bir hal alması sebebiyle sunulan durumdur.

Onur Kırıcı Veya Pek Kötü Davranış Maddesine Neler Dahildir?

Onur kırıcı veya pek kötü davranışlar özel boşanma sebepleri arasında yer almaktadır. Bu durum söz konusu olduğunda evlilik birliğinin çekilmez bir hal alması şartı aranmamaktadır. Direkt olarak evlilikler sonlandırılabilir.

Pek kötü davranış kategorisine giren davranışlar zulüm ya da işkence boyutuna ulaşan muamelelerdir. Bu muameleler sağlık raporları ile kanıtlandığı anda boşanma işlemi gerçekleşebilmektedir. Çiftler arasındaki şiddet bu kategori içerisinde incelenir.

Onur kırıcı davranışlar ise yazılı ya da sözlü olarak gerçekleştirilen hakaretlerdir. Birçok insan hangi hakaretlerin bu kategoride incelendiğini merak eder. Çünkü dile getirilen hareketlerin tamamı boşanama sebebi olarak sayılmamaktadır.

Herkesin duyabileceği şekilde haysiyetsiz ya da şerefsiz diye bağırmak, diğer insanlara eşin evlilikten önce bakire olmadığını söylemek gibi eylemler bu kategoride yer alan hareketler arasındadır.

Hakaret Bir Boşanma Sebebi mi?

Hakaret Sebebiyle Boşanmalar

Çiftler arasında hakaretler söz konusuysa ve eşlerden bir tanesi boşanmak istiyorsa bunun için iki farklı sebep öne sürmektedir. Onur kırıcı davranış ve evlilik birliğinin sarsılması boşanma sebebi olarak sunulur.

Onur kırıcı davranış özel boşanma sebepleri arasında yer aldığı için bunu kanıtlayan eşlerin farklı bir maddeye ihtiyacı olmaz. Boşanma davası direkt olarak sonuçlanacaktır.

Onur kırıcı davranış kategorisine girmeyen hakaretler söz konusuysa bu durumda evlilik birliğinin bozulması sebebiyle dava açılmalıdır. Eğer eşler sürekli olarak birbirlerine hakaret ediyorlarsa ve bu alışkanlık haline gelmişse evlilik birliği bozulmuş demektir. Bu genel sebebi kullanarak boşanma davaları açılmaktadır.

Hakaret Nedeniyle Açılan Maddi ve Manevi Tazminat Davaları

Boşanma davalarında söz konusu olan tazminatlar eşler için çok büyük bir önem taşır. Eşler eğer çekişmeli bir şekilde boşanmışlarsa tazminat davaları açarlar ve haklarını savunmaya devam ederler.

Tazminat davalarının onaylanabilmesi için ortada bir kusurun olması gerekmektedir. Yalnızca eşlerin birbirlerine karşı kusurları varsa tazminat söz konusu olur. Ortada kusur olarak nitelendirilecek bir eylem yoksa ya da iki taraf da eşit kusura sahipse tazminat almak mümkün olmaz.

Hakaret sebebiyle yaşanan boşanmalarda tazminat davaları açılabilir. Özellikle onur kırıcı eylemler sebebiyle boşanma gerçekleşirse bu eylemi gerçekleştiren taraf tazminat ödemeye mahkûm bırakılacaktır. Ancak eşlerin birbirlerine karşı hakaretleri söz konusuysa bu durumda tazminat söz konusu olmaz.

Hakaret Sebebiyle Boşanmada Mal Paylaşımı

Mal paylaşımları boşanma davalarından sonra açılan davalardır. Çiftlerin evlilik sürelerinde satın aldıkları eşyaların paylaştırılması işlemi olarak tanımlanabilir.

Hakaret sebebiyle yaşanan boşanmalarda mal paylaşımı şartlarında değişiklik söz konusu değildir. Onur kırıcı hakaretler de olsa bu durum mal paylaşımına etki etmez.

Öne sürülen özel boşanma sebepleriarasından yalnızca zina ya da hayata kast durumu söz konusuysa bunlar mal paylaşımlarına etki etmektedir. Diğer özel sebepler ya da genel sebepler mal paylaşımları üzerinde etki yaratmaz.