Boşanma Davalarında Kadınların Hakları Neler

Evlilikler hiç istenmese de bitme noktasına gelebilir. Çiftlerin artık bu beraberliğe devam etmek için bir isteğinin kalmaması süreci boşanmaya doğru yönlendirecektir. Boşanma olayları her iki tarafında da memnun olmadığı olaylar olurken kadınlar için ekstra zorlukları olan bir süreçtir.

Boşanma davaları çekişmeli ya da anlaşmalı bir şekilde gerçekleşebilir. Boşanmalarda tarafların tavrı ne olursa olsun boşanma oldukça zorlu bir süreç olarak tanımlanabilir. Kanunlarımız boşanma davalarında kadının yanındadır ve ona belirli haklar tanır.

Kadınlar boşanma avukatları tutmayı tercih ederlerse haklarını en iyi şekilde savunabilirler. Ancak haklarını kendilerinin de bilmesi gerekmektedir. Sürecin olabildiğinde olumlu tamamlanması için haklar konusunda bilgi sahibi olmak son derece önemli olacaktır.

Boşanma Davalarında Kadınların Hakları Neler

Kadının Tazminat Hakkı

Boşanma davalarında kadınların tazminat talep etme hakları bulunmaktadır. Talep edilecek olan tazminatlar maddi ve manevi tazminat olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır.

Maddi tazminat talebinin olabilmesi için kadınların evlilik sürecinde kusursuz olması ya da eşine göre daha az kusurlu olması gerekir. Eğer evliliğin boşanma sürecine gelmesinde daha kusurlu olan taraf kadınsa maddi tazminat talebi gerçekleşemez.

Evlilik ve sonrasındaki boşanma süreci eğer kadının kişilik haklarına zarar veriyorsa bu durumda manevi tazminat talebi yapılabilmektedir. Hem maddi hem de manevi tazminat hakkı da bulunur.

Kadının Velayet Hakkı

Evlilik sürecinde sahip olunan çocuklar için boşanma sürecinde velayetin kimde kalacağı durumu söz konusu olur. Buna mahkemeler karar vermektedir. Velayetin kimde olacağı belirlenirken evlilikte kusurlu olan kişinin kim olduğuna bakılmaz. Daha çok çocukların gelişimi ve geleceği göz önünde bulundurulur.

Çocukların yaşı ya da eğitim durumu gibi etmenler velayetin kimde olacağı konusunda etkin bir rol oynar. Eğer çocukların yaşı küçükse velayet büyük ihtimalle kadına verilir. Küçük yaştaki çocukların her zaman anne sevgisini en iyi şekilde hissetmesi önemlidir.

Kadının Nafaka Hakkı

Kadınların boşanma sürecinde nafaka talep etme hakları bulunur. Talep edilebilecek olan nafakalar üç farklı gruba ayrılır. Yoksulluk nafakası, iştirak nafakası ve tedbir nafakası olmak üzere farklı nafaka talepleri gelebilir.

Yoksulluk nafakası adından da anlaşılabildiği gibi kadınların boşandıktan sonra geçimini sağlayabilmesi için ödenen nafakadır.

İştirak nafakası ise çocuğun velayetini alan tarafa ödenen ve çocuğun 18 yaşına gelene kadar ki masraflarını karşılamak amacıyla düzenlenen bir nafaka türüdür.

Tedbir nafakası ise kadınların boşanma gerçekleşmeden önce, dava süreci boyunca yaşayacakları ekonomik zorluklar için düzenlenen nafakaya verilen isimdir.

Kadının Mal Paylaşım Hakkı

Kadınların boşanma sürecinde mal paylaşım hakkı iki farklı şekilde karşımıza çıkar. 1 Ocak 2002 tarihi burada önemlidir. Evlilikler bu tarihten sonra gerçekleşmişse evlilik sürecinde alınan eşyaların tamamı yarıya bölünür ve kadınlar bu eşyaları rahatlıkla alabilirler.

Evlilikler 1 Ocak 2002 tarihinden önce yapılmışsa bu tarihe kadar olan mallar konusunda bir eşitlikten ya da malların yarıya bölünmesinden bahsedilmez. Bu evliliklerde 1 Ocak 2002 tarihinden sonra alınan mallar eşit olarak bölünür ancak eskisindeki mallar eşyaların parasını veren kişiye kalacaktır.

Kadının Ziynet Eşyalarını Talep Etme Hakkı

Kadınların mal paylaşımlarının yapılması için ayrı bir dava açması gerekir. Ancak ziynet eşyalarını talep etmek için ayrı bir davaya gerek olmaz: Boşanma davası sırasında bu taleplerini net bir şekilde iletebilir.

Düğünde takılan takıların tamamı ziynet eşyası olarak tanımlanabilir. Düğünde erkeğe takılan takılar dahi kadının ziynet eşyası olarak görülecektir. Doğal olarak bu takıların tamamının kadınlar tarafından talep edilme hakkı bulunur.