Anlaşmalı Boşanma Davasında Nafaka

Anlaşmalı boşanma davasında nafaka konusu merak edilen konular arasındadır. Boşanma davalarında nafaka ve tazminat gibi mali olan konular, tarafların sosyo-ekonomik düzeylerinin hakim aracılığıyla göz önünde bulundurulmasıyla bir sonuca bağlanır. Fakat boşanma davası anlaşmalı bir boşanma davası şeklinde görülüyorsa, nafaka tutarının belirlenmesi ve müşterek çocukların durumu haricinde hâkimin bir takdir yetkisi yoktur. Anlaşmalı boşanma davalarında nafakanın tutarı konusunda eşler uzlaşmış bir şekilde mahkemeye başvuruda bulunurlar.

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Nafaka Nasıl Belirlenir?

Anlaşmalı boşanma davalarında eşler nafakanın miktarı konusunda kendi aralarında bir anlaşmaya vardılarsa, davayı yürüten hakim bu kararı kabul edebilir. Fakat nafaka belirlenirken müşterek olan çocuklar göz önünde bulundurularak eşlerin anlaşmaya vardığı nafaka hakim tarafından tekrar düzenlenebilir. Çünkü hakim, müşterek çocuk varsa, velayeti alan eşin ödenecek olan iştirak nafakasının yeterli olmadığı konusunda bir söylemde bulunabilir ve tutarı da değiştirebilir.

Hâkimin değiştirebileceği karar sadece nafaka tutarı değildir. Bunun yanında hakim müşterek çocuk hakkında alınması gerekli olan tüm tedbirleri de tekrardan gözden geçirip kararı da buna göre tekrar düzenleyebilir. Hakimin, eşlerin yaptıkları anlaşmaya dair düzenlemeleri de eşler tarafından kabul görürse boşanma davası anlaşmalı olarak görülebilir, tersi bir durumda ise anlaşmalı boşanma davası yerini çekişmeli boşanma davasına bırakır.

Boşanma Nafakası Çeşitleri Nelerdir?

Türk Medeni Kanun’una göre boşanma sürecinde olan eşlerin mağdur bir duruma düşmemesi adına üç farklı nafaka çeşidi belirlemiştir. Bu nafaka çeşitleri ise şunlardır:

  • Tedbir nafakası,
  • İştirak nafakası,
  • Yoksulluk nafakası boşanma nafakası türleridir.

Tedbir Nafakası

Boşanma davası sürerken tedbir nafakası eşlerden birinin yoksul bir duruma düşmesi için kişiye verilen bir nafaka türüdür. Genel olarak anlaşmalı boşanma davaları tek celsede sonuçlandığı için tedbir nafakası uygulaması yapılmaz. Fakat kişiler hayat standartlarının değişmesi gibi bir talepte bulunarak tedbir nafakası almak isteyebilir. Tedbir nafakası genellikle kadınlar tarafından istenir ve dava sonuçlandığında da tedbir nafakası ödenmesi ortadan kalkar. Ayrıca tedbir nafakası talebinde bulunan eşin dava süresince de herhangi bir işte çalışmaması aranan şartlar arasındadır.

İştirak Nafakası

İştirak nafakası, müşterek çocuğun bakımı amacıyla velayeti alan kişiye ödenen bir nafaka türüdür. İştirak nafakası isteminde bulunabilmek için çocuğun velayetinin o kişide olaması şarttır. Müşterek çocuk ise ergenlik dönemine erişene kadar da iştirak nafakası ödenir.

Yoksulluk Nafakası

Yoksulluk nafakası boşanma işlemi gerçekleştikten sonra alınmaya başlanan bir nafaka çeşididir. Yoksulluk nafakası talebini, evlilik süresince maddi bir gelire sahipken, boşanma sonrasında yoksullaşacak olan eş yapar. Fakat yoksulluk nafakası için bazı şartlar aranır. Bu nafaka türü daha az kusurlu bulunan eşe verilir.

Aksi takdirde yoksulluk nafakasını talep edemezler. Boşanma davası aldatma sebebiyle açılmışsa da aldatan eş hiçbir şekilde yoksulluk nafakası alamaz. Her iki taraf da eşit kusurlu bulunuyorsa, eşlerden hangisinin yoksul bir duruma düşeceği belirlenir. Eğer eşler nafaka konusunda bir anlaşmaya varmışlarsa da nafakanın uzlaştıkları miktarını da mahkemeye beyan etmelidirler.

Kimler Nafaka Alır?

Medeni Kanuna göre nafaka alacak olan kişiler şunlardır:

  • Ev hanımı olup da herhangi bir geliri olmayan kadınlar,
  • Düzenli geliri olmayan eşler,
  • Asgari ücretle çalışmakta olan eşler,
  • İşten çıkarılmış olan eşler nafaka talebi yapabilir.

Eşi yoksul olan kişiler nafaka talebinde bulunamazlar. Bir geliri olan eşler ve mesleğini icra eden eşler nafaka alamazlar. Aynı zamanda bankada parası olanlar, bağımlılıkları olanlar, memur olanlar, yurt dışından da ek geliri olanlar ve sosyal yardım alanlar da nafaka alamazlar.