Anlaşmalı boşanma davası - İzmir Avukat

 

Aile hukukuna ilişkin en çok soru aldığımız konuların başında anlaşmalı boşanma davası geliyor. Zira bir hışımla boşanmaya karar veren kişiler, bu işin derhal ve tek celsede bitmesini istediklerinden çoğu zaman kaybedebilecekleri hakları dahi düşünmeden anlaşmalı boşanma yolunu seçmekteler. Bununla birlikte konu hakkında yanlış bilinen birçok husus var. Tek tek aktarmaya çalışalım.

Anlaşmalı boşanma davası

1- ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NEDİR?

  • Tarafların her konuda uzlaştıkları, aralarında herhangi bir konuda çekişme bulunmadığı ve evlilik süresinin 1 yılı aştığı durumlarda anlaşmalı boşanma davası açılabilir. Tek bir hususta dahi (nafaka, tazminat, velayet, mal rejimi) anlaşılmaması halinde, anlaşmalı boşanma hükümleri ortadan kalkar ve dava çekişmeli olarak devam eder.

2- Anlaşmalı boşanma davasını avukatsız yürütebilir miyiz?

  • Tüm davalar gibi anlaşmalı boşanma davasını da elbette avukatsız yürütebilirsiniz ancak protokol hazırlamak teknik ve arzuhalcileri aşan bir işlemdir. Bu yönüyle avukat desteği almanızda yarar var.

3- Sadece boşanma avukatı tutmamız yeterli mi? Duruşmalara gelmemize gerek var mı?

  • Anlaşmalı boşanmanın olağanüstü bir durum olmadığı sürece tek duruşması olur. Çekişmeli boşanma davasından farklı olarak bu duruşmada tarafların hazır bulunması zorunludur. Zira hakim, doğrudan boşanmak isteyen taraflara soracaktır.

4- Ortalama ne kadar sürer bu dava? Bir hafta içerisinde boşanabilir miyiz?

  • En yanlış anlaşılan konuların başında süre gelmektedir. Her ne kadar dilekçeler teatisi aşaması olmadığından dava tek celsede sona erse de, bu duruşma bazen bir ay bazen birkaç ay ileri tarihe verilebilir. Bu husus avukatın inisiyatifi dışında tamamen Aile Mahkemelerinin iş yoğunluğuyla ilgilidir. Kaldı ki duruşma sonunda tarafların boşanmalarına karar verilse dahi bu karar hemen kesinleşmez. Kararın taraflara tebliği ve üst kanun yollarına başvuru sürelerinin dolması gerekmektedir.

5- Taraflardan biri anlaşmalı boşanmaya yanaşmazsa, yine de dava açılabilir mi?

  • Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için her iki tarafın da her konuda anlaşması ve anlaştıkları konuları protokole dönerek dava dilekçesi ile birlikte Mahkeme’ye sunmaları gerekmektedir. Tek bir maddede dahi uzlaşma olmazsa dava çekişmeli olarak devam eder.

6- Taraflar her konuda anlaşmasına rağmen hakimin davayı reddetme imkanı var mıdır?

  • Hakimin davada dikkate alacağı tek şey protokoldür. Özellikle arada müşterek  bir çocuğun ya da çocukların olduğu durumlarda, başta çocuğun durumu ve nafaka miktarları olmak üzere hakim protokolü uygun bulmayabilir. Böyle bir durumda hakim protokolde değişiklikler yaparak tarafların kabulüne tekrar sunar. Eğer taraflar hakim tarafından sunulan yeni protokolü kabul ederlerse boşanma yine gerçekleşir. Kabul etmezlerse dava çekişmeli olarak devam eder.

7- Protokolde taahhüt edilen hususlar yerine getirilmezse, boşanmaya karar veren Mahkeme bu konuda işlem yapabilir mi?

  • Kanunda yapmasına engel hiçbir durum olmamasına karşılık uygulamada Aile Mahkemesi kabul ettiği protokolün icrasına yanaşmamakta. Bu sebeple protokollerin icrası için yeni davalar açılması gerekmekte.

8- İzmir’de yeterince boşanma avukatı var mıdır? İzmir avukatları bu konuda yeterli düzeyde midir?

  • İzmir adeta bir boşanma avukatı cennetidir. Özellikle anlaşmalı boşanma davaları konusunda hemen hemen her hukuk bürosu hizmet vermektedir. Bununla birlikte özellikle protokolün hazırlanması ve icrası konuları teknik bilgiler gerektirir. Avukatın konu hakkında tecrübeli olmasında yarar var.

9- İZMİR’İN EN İYİ BOŞANMA AVUKATI KİMDİR? TAVSİYE VEREBİLİR MİSİNİZ?

Maalesef bilemeyiz. Anlaşmalı boşanma davaları tipik olması nedeniyle hemen her avukat tarafından bilinen ve üstesinden gelinebilen davalardır. Nitekim boşanma avukatı değil, avukat olmak yeterlidir. Çalışmayı düşündüğünüz kişi avukatlık mesleğinin genel niteliklerine haiz ise başkaca değerlendirmeye ihtiyaç duyulmaz. Gönül rahatlığıyla çalışabilirsiniz.

Anlaşmalı boşanma davası hakkında en sık sorulan soruları yanıtlamaya çalıştık. Diğer hususlar hakkında bilgi almak için yorum bölümden soru sorabilir ya da iletişim linkinde yer alan bilgileri kullanarak doğrudan bizlere ulaşabilirsiniz.

Av. Ramazan Sertan SAFSÖZ