Tek Celsede Boşanmak İçin Ne Yapılmalı?

Mutlu bir ilişkiyi evlilikle taçlandırmaya karar veren kişiler bunun için tüm aşamaları gerçekleştirerek huzurlu bir yuva kurarlar. Maalesef süreç her zaman istendiği gibi gitmez. Eşler arasında çıkan anlaşmazlıklar çözüme kavuşturulamazsa süreç boşanmaya doğru gider. Açılacak olan boşanma davası ile eşler boşanacak ve evlilik sonlandırılmış olacaktır.

Boşanma süreci oldukça zorlu olduğundan insanlar olabilecek en kısa sürede sürecin tamamlanmasını isterler. Tek celsede boşanma tabiri de bu aşamada gündeme gelmektedir. Boşanma talepleri için görülen ilk davalarda mahkeme eşlerin boşanmasına karar verirse bu durum tek celsede boşanma olarak tanımlanır. Bunun gerçekleşebilmesi için belli başlı şartlar yer almaktadır.

Tek Celsede Boşanmak İçin Avukatlık Hizmetleri

Boşanma davalarında eşleri arasında herhangi bir anlaşmazlık olmasa dahi taraflar avukatlar ile görüşerek danışmanlık ve temsil hizmeti alırlar. Eşlerin yaşsal haklarının bildirilmesi ve boşanma davası için başvuruların yapılması gibi aşamalarda avukatlardan yardım alınacaktır. Tek celsede boşanılması isteniyorsa avukat tutulması şarttır. Avukat tutulmadığında usulen yapılan hatalar davaların ertelenmesine sebep olabilir.

Tek celsede boşanılması için belli balı protokollerin oluşturulması gerekmektedir. Evlilik döneminde sahip olunan çocukların ve malların anlaşmalı bir şekilde paylaşılması ve bunun resmi bir dille aktarılması gerekir. Bu aşamaların avukatlar olmadan yürütülmesi mümkün olmaz. Eşler isterlerse aynı avukatı tutarak süreci daha kolay bir hale getirebilirler.

Tek Celsede Boşanmak İçin Ne Yapılmalı?

Tek Celsede Boşanmanın Şartları Nelerdir?

Tek celsede boşanmak için her zaman anlaşmalı boşanma davası açılmalıdır. Eğer çekişmeli boşanma davaları açılırsa çok sayıda delil incelenecek ve tanıklar dinlenecektir. Sonrasında mahkeme davayı karara bağlar ve bu tek davada gerçekleşmez.

Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için çiftlerin en az 1 sene boyunca evli kalması gerekmektedir. Bu şart insanların farklı haklar elde edebilmek adına evlenip boşanmasını engellemek amacıyla konmuştur.

Anlaşmalı boşanma davalarında gerekli protokollerin hazırlanması gerekmektedir. Bunu eşler kendilerini de hazırlarlar. Ancak belge gerekli şartları sağlamıyorsa ya da eksik kısımları varsa tek celsede boşanma gerçekleşmez. Bu sebeple de avukat tutmak tek celsede boşanmanın şartlarından bir tanesidir.

Tek Celsede Boşanma Süresi Nasıl İlerler?

İlk etapta boşanmaya karar veren eşlerin davaların anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi olacağına karar vermesi gerekir. Eğer eşler evliliklerinin sonlandırılması konusunda tüm etmenler hakkında anlaşma sağlıyorsa boşanmalar anlaşmalı olarak gerçekleşebilmektedir.

Sözlü olarak anlaşan çiftler boşanma davasıiçin avukat tutarlar. Eşler farklı bir avukat tutabileceği gibi aynı avukatı da tutabilmektedir. Sonrasında eşler ve avukatlar arasında yapılan görüşmeler ile tüm konularda anlaşma sağlanır ve protokoller imzalanır.

İmzalanan anlaşmalar hukuken geçerli olacağından boşanmalar kısa sürede tamamlanacaktır. Avukatlar tarafından boşanma davaları açılır ve duruşma için gün alınır. Duruşmada hem avukatlar hem de eşler hazır bulunacaktır. Hali hazırda bir anlaşma olduğundan mahkeme eşleri tek celsede boşar.

Tek Celsede Boşanmak İçin Hangi Konularda Anlaşma Sağlanması Gerekir?

Boşanmaların tek hamlede olabilmesi için anlaşmalı olması şarttır. Bu anlaşmanın tüm konuları içerdiği ve sonrasında bundan cayılamayacağı konusunda bilgi sahibi olunmalıdır. Anlaşmalı boşanma davası için çiftlerin;

  • Çocukların velayeti,
  • Velayeti alamayan eşin çocuğunu göre süresi,
  • Sahip olunan malların paylaşımı,
  • Ödenecek olan maddi ve manevi tazminatlar,
  • Bağlanacak olan nafaka, konusunda anlaşmanın sağlanması gerekmektedir.

Boşanmaların tek celsede olabilmesi için bu konularda sunulan şartları kabul eden eşler sonrasında tekrar bir dava ile hak talep edemezler. İlk etapta mal paylaşımının nasıl olacağı konusunda anlaşmalar sağlanmışken ekstra taleplerle bir eşin gelmesi mümkün değildir.