Doktor Hatası ve Malpraktis Davaları

Herhangi bir hastalık durumu söz konusu olduğunda doktorlara koşuyoruz. İlk etapta gerçekleştirilen tanı koyma işlemlerinin ardından tedavi aşamasına geçiliyor. Bu aşamalarda doktorlar büyük bir sorumluk altındalar.

İnsanların gerçekleştirilen tedavilerin sonrasında daha fazla hastalanması ya da doktorların hatası sebebiyle hayatını kaybetmesinin hukuki sonuçları bulunmaktadır.

Malpraktis Ne Anlama Geliyor?

Doktorların ya da herhangi bir sağlık çalışanının hukuka aykırı bir müdahale yaptıktan sonra hastaların zarar görmesi durumu malpraktis olarak isimlendirilmektedir.

Doktorların tanının koyulması, tedaviye karar verilmesi ve tedavinin uygulanması aşamasında yaptığı hatalar sebebiyle hastalar zarara uğrarsa bu durum malpraktis olarak isimlendirilir. Yalnızca tedavi sonrasında bir sorun olması şart değildir.

Hastalar ya da hasta yakınları insanların zarar görmesinin arından bazı haklara sahip olurlar. Ülkemizde bu durumlarda doktorların şiddete maruz kaldığı durumunlar olurken bu kesinlikle hak değildir. Malpraktis davalarının açılması bu konuda mağdur durumda olan kişilerin ilk hakkı olarak gösterilir.

Doktor Hatası ve Malpraktis Davaları

Malpraktis davalarına ek olarak yaşanan olaylara göre ceza soruşturmalarının başlatılması da söz konusu olmaktadır.

Malpraktis davalarının hangi tıbbi müdahaleleri kapsadığı son derece önemli bir husustur. Hastaların kendilerine tanınan haklar konusunda net bilgilere sahip olması önemlidir. Malpraktis hakkı bulunmayan durumlarda bu dava için adımların atılması mümkün olmaz.

Malpraktis Davaları Hangi Tıbbi Müdahaleleri Kapsıyor?

Hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların ya da yöntemlerin belirli riskleri söz konusu olmaktadır. Bu risklerin olduğu ortamda yaşanan her olumsuz sonucun malpraktis kapsamında değerlendirilmesi söz konusu değildir.

Yaşanan olumsuz olayların malpraktis için uygun olup olmadığının anlaşılması için ilk olarak doktorun özenli davranıp davranmadığına bakılmaktadır. Doktorların hastalarını prosedürlere tamamen uygun bir şekilde muayene edip etmediği oldukça önemlidir.

Hastaların herhangi bir alerji durumu varsa bu alerjilerin hastalara sorulması ya da kontrol edilmesi gerekir. Eğer doktorlar herhangi bir soru sormadan ya da test yapmadan alerjiyi tetikleyen bir işlem uygulamışlarsa bu durumda sorunlar meydana gelmektedir. Kısacası doktor ve sağlık çalışanlarının ihmalinin olup olmadığı incelenir.

Sağlık görevlilerinin hastanın tedavisinde bir kusuru varsa, ihmaller sebebiyle yanlış teşhis konulmuşsa, hatalı bir tedavi uygulanmışsa, doğru tedavi uygulanırken hatalı bir tıbbi müdahale yapılmışsa bu durumlar malpraktis durumunu oluşturmaktadır.

Malpraktis için örnek vermek gerekirse gerçekleştirilen aşılar sonrasında hastaların felç kalma durumları örnek olarak gösterilebilmektedir. Benzer bir durumda ameliyat sırasında hastanın içerisinde sargı bezi unutulması durumu da malpraktis olarak nitelendirilmektedir.

Malpraktis Davaları Hangi Şekilde Açılabilir?

Malpraktis davaları iki farklı şekilde açılabilmektedir. İlk davalar malpraktis ceza davalarıdır. Bu davalarda sorumlu olan kişilerin gerekli cezaları alması istenir. İkinci seçenek ise malpraktis tazminat davalarıdır. Mağdur olan tarafından zararının bir nebze de olsa ekonomik açıdan karşılanması için bu davalar açılır.

Malpraktis Ceza Davası

Malpraktis ceza davaları ceza hukuku kapsamında işlem görmektedir. Sağlık çalışanlarının hastalar üzerinde gerçekleştirmiş olduğu yanlış tıbbi müdahaleler taksirli eylem sebebiyle suç oluşturuyorsa bu durumda malpraktis ceza davaları açılmaktadır.

Dava kapsamında zararın oluşmasındaki sebep araştırılmaktadır. Sağlık çalışanlarının gerekli özeni gösterip göstermediği kontrol edilir. Gerekirse bu konuda bilirkişi raporları istenir ve olayın net bir şekilde hangi sebep yaşandığına karar verilir.

Malpraktis Tazminat Davası

Malpraktis tazminat davasında yapılan araştırmalar da çok farklı değildir. Doktorların hataları ya da kusurları araştırılır ve hastaların bundan dolayı yaşadığı maddi ve manevi zararlara karar verilir. Sonrasında bu zararların karşılanması adına maddi ve manevi tazminat davaları açılacaktır.

Davalarda doktorların kusurlu olduğu kararı çıkarsa belirlenen tazminatların kısa zaman içerisinde ödenmesi gerekli olacaktır.