Boşanma Davaları Anlaşmalı mı, Çekişmeli mi Açılmalı?

Evlilikler her zaman uzun ve mutlu birlikteliklerin yakalanması amacıyla gerçekleştirilmektedir. Evlilik süresince çiftler birçok zorluğa göğüs geriyor olsa da aralarında başlayan anlaşmazlıklar sürecin devamını zorlaştırmaktadır. Özellikle boşanmaya sebep olan şiddet ya da aldatma gibi durumlar varsa evliliklerin boşanma ile sonuçlanması kaçınılmaz olur.

Eşler boşanma kararı aldıklarında önlerinde iki farklı seçenek olacaktır. Açılacak olan boşanma davaları çekişmeli ya da anlaşmalı olarak açılabilmektedir. Birçok kişi daha öncesinde hayatında böyle bir süreç yaşamadığı için boşanma davasının hangi şekilde açılması gerektiği konusunda fikir üretemez. Bazı durumlarda eşlerin arasındaki etmenler direkt olarak boşanmanın nasıl olacağına karar verir. Bazen eşler bunu seçebilirler.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davalarından hangisinin seçileceğini tartışmadan önce bu tanımların ne anlama geldiğini ve sonuçlarını iyi bir şekilde anlamak gereklidir. Anlaşmalı boşanmalar eşlerin velayet, nafaka ya da mal paylaşımı gibi tüm konularda anlaşma sağladığı ve bunları evlilik protokolü adı altında kâğıda döktüğü boşanma türüdür. Boşanmaların sonrasında kâğıtta yazılanların dışında bir şey talep edilemez.

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?

Boşanma sırasında yukarıda da belirttiğimiz nafaka ya da mal paylaşımı gibi konularda eşler anlaşmaya varamazlarsa herhangi bir protokole imza atılmaz. Bunun sonunda çekişmeli boşanma davaları açılacaktır. Boşanma sonrasındaki sürecin nasıl ilerleyeceğine mahkemeler karar verir ve her iki taraf da bu kurallara uymak zorunda kalır.

Boşanma Davaları Nasıl Daha Kısa Sürede Sonuçlanır?

Eşler boşanma kararı aldıklarında bu sürecin kısa süre içerisinde sonuçlanmasını isteyeceklerdir. Her ne kadar boşanma medeni bir şekilde gerçekleşiyor olsa da yıpratıcı bir süreçtir. Çocuklu ailelerde bu sürecin başarılı bir şekilde yürütülmesi çok daha zor olabilir.

Boşanma davalarında tarafların zarar görmemesi ve davanın olabilecek en kısa sürede tamamlanması isteniyorsa anlaşmalı boşanma davalarının açılması gerekmektedir. Çiftler avukatlara giderek anlaşmalı bir şekilde boşanmak istediklerini belirtiler ve gerekli protokoller hazırlanır. Sonrasında bu protokoller ile mahkemelere yapılan başvurularda tek celsede boşanma gerçekleşecektir. Ancak bunun olabilmesi için çiftlerin en az 1 yıldır evli olmasının gerektiği unutulmamalıdır.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Süreç Neden Uzar?

Boşanma davaları çekişmeli olarak açılırsa tek celsede boşanma gerçekleşmeyecektir. Dava sürecinde incelenmesi ve karar verilmesi gereken çok sayıda etmen bulunur. Mahkemeler çiftlerin iddialarını dinler, delilleri kontrol eder ve varsa tanıkların açıklamalarını inceler. Tüm bu işlemler boşanma davalarının uzamasına sebep olacaktır.

Çekişmeli boşanma davalarında çocukların velayetine de mahkemeler karar verir. Bu doğrultuda eşlerin her yönden incelenmesi gerekli olacaktır. Çocukların sahip olabilecekleri en iyi geleceğe sahip olması için mahkemeler doğru karar vermek için birçok farklı belge talep edebilirler. Bu süreçte bilirkişilere danışma tercihi de gelebilir. Böyle durumlar sürecin uzaması anlamını taşır.

Çekişmeli Boşanma Davaları Anlaşmalı Boşanma Davasına Dönebilir mi?

Eşler boşanma kararı aldıklarında olaylara objektif bir şekilde bakmakta zorlanırlar. Karşı tarafa karşı öfkeli bir yapıda olunduğu için anlaşmalar sağlanamaz ve çekişmeli boşanma davaları açılır. Çekişmeli boşanma davaları açıldığında avukatların dilekçeleri hazırlaması karşı tarafa sunması ve sonrasında cevapların gelmesi belirli bir süreçtir. Davalar görülene kadar genelde 2-3 aylık bir süreç geçer.

Eşler bu süreçte daha sakin ve objektif bir şekilde düşünmeye zaman bulacaklardır. Birbirlerine karşı olan öfkeleri biraz diner ve bir araya gelerek mantıklı kararlar alabilmeye başlarlar. Bu durumlarda boşanma sonrasındaki konularda anlaşma sağlanabilmektedir. Eğer anlaşma sağlanırsa protokoller hazırlanıp mahkemeye sunulur ve dava anlaşmalı boşanma davası olarak devam eder.