Anlaşmalı Boşanma Davasında Karar Ne Zaman Kesinleşir?

Anlaşmalı boşanma davasında karar ne zaman kesinleşir? Sorusuna yanıt arayan bireylerin, ilk olarak bilmeleri gereken bazı konular vardır. Bu konular, anlaşmalı boşanma davasının ne olduğu, anlaşmalı boşanma davasının hangi şartlarda açılacağı, anlaşmalı boşanma davasında sonuca varmak için sağlanması gereken şartları, anlaşmalı boşanma davasının hangi mahkemeye açılacağı, anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürecektir ve anlaşmalı boşanma davasının ne zaman kesinleşeceği gibi konular, bilinmesi gereken konulardır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin ayrılma konusunda hemfikir olduğu, ayrılık durumunda ortak beyan gösterecekleri, mal paylaşımı konusunda uyum sağlanacağı, çocuk varsa eğer çocukların vekâleti konusunda dahi ortak kararların beyan edileceği davalardır. Aile kurumu, eşlerin ortak ve hür iradeleri ile bozulur. Bu davada aranan şartlar yerine getirilmediği takdirde ise anlaşmalı boşanma gerçekleşmez.

Anlaşmalı Boşanma Davaları Hangi Şartlarda Açılır?

Anlaşmalı boşanma davaları, tarafların aile kurumunu yürütememesi, aile kurumunun bireylere çeşitli yönden (psikolojik, sosyal, sağlık) zarara uğratması gibi durumlarda, tarafların anlaşamadıkları konusunda ortak beyan bulunduğu durumlarda açılır.

Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Sağlanması Gereken Şartlar Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma davaları açısından bilinmesi gereken bir önemli konu da, anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi veya geçerli sayılabilmesi için sağlanması gereken şartlardır. Başlıca bu şartlar şu şekilde ifade edilebilir;

  1. Her iki eşin de boşanma konusunda hemfikir olması gerekir.
  2. Eşler, boşanma yönündeki talep ve rızaları konusunda özgür olmak zorundadır. Herhangi bir baskı görüldüğü takdirde anlaşmalı boşanma davası geçerli olmayacaktır.
  3. Eşler, evlilik kurumunun bozulması sonucunda ortaya çıkan sonuçlara da ortak olarak rıza gösterir. Bu sonuçlar, mal paylaşımı, çocukların vekâleti gibi konulardır. Bu konularda da hemfikir olunmadığı takdirde anlaşmalı boşanma davası değil çekişmeli boşanma davası olacaktır.

Başlıca bu şartların sağlanması gerekir. Herhangi bir şart sağlanmadığı zaman anlaşmalı boşanma davası gerçekleşmez. Bireylerin, anlaşmalı boşanma davasında karar ne zaman kesinleşir? Sorusuna yanıt ararken bu şartları bilmeleri gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Davaları Hangi Mahkemede Açılır?

Anlaşmalı boşanma davaları, Aile Mahkemeleri tarafından görülmesi kabul edilen davalardır. Ancak bulunulan bölgede Aile Mahkemeleri yok ise bu görev Asliye Hukuk Mahkemelerinin görevidir. Anlaşmalı boşanma davaları, bu mahkemelerde açılabilir. Anlaşmalı boşanma davasında karar ne zaman kesinleşir? Sorusuna yanıt aranırken, bu mahkemelerin de bilinmesinde fayda vardır.

Anlaşmalı Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davaları, çekişmeli boşanma davalarına göre çok daha kısa sürer. Çünkü ortak bir amaç ve irade söz konusudur. Bu yüzden, anlaşmalı boşanma davaları tek celse (oturum) olabileceği gibi, genellikle iki celseyi geçmez.

Anlaşmalı Boşanma Davası Sonucu Ne Zaman Kesinleşir?

Anlaşmalı boşanma davalarının kesinleşmesi, anlaşmalı boşanma davasının kaç celse süreceği ile doğrudan alakalıdır. En son duruşma gerçekleştiğinde boşanma işlemi gerçekleştirilir. Ancak ilişiğin ortadan kaldırılması konusunda inceleme yapılırsa şu durumların bilinmesinde fayda vardır;

  1. Anlaşmalı boşanma davalarında mal paylaşım durumu görüşülmez, yalnızca ortak bir karar olduğu konusu kesin hükme bağlanır. Bu yüzden tam olarak boşanma durumunun gerçekleşmesi için, anlaşmalı boşanma davasının ardından mal paylaşım davasının açılması gerekir.
  2. Anlaşmalı boşanma davaları sırasında, eğer çocuk varsa, çocuğun velayet durumu görüşülebilir. Ancak bu durum karara bağlanmamış ise, ayrıca bir velayet davası açılır ve burada da ortak irade ile karar verilir.

Bu durumların olması gerekir. Anlaşmalı boşanma davasında karar ne zaman kesinleşir? Sorusuna yanıt aranırken, tam sonuçlanma durumunun her alanda sağlanabilmesi için bu durumların da sağlanması gerekir.