Aile konutu şerhi davası nerede açılır?

Aile konutu şerhi yetkili mahkemesi Aile Mahkemeleri’dir. Aile konutu olarak, evlilik boyunca eşlerin birlikte yaşadığı yer olarak tanımlanabilir. Yazlık gibi dönemsel olarak yaşanan yerler aile konutu sayılmaz. Aile konutu için eşlerden birnin diğerine sormadan evin 3. kişilere devir ve temlik etmesini engellemek için açılır. Aile konutu şerhi tapuya verildiği zaman, tapu ister eşlerden biri isterse de müşterek olsun artık eşler tek başlarına satış, ipotek gibi işlemleri yapamazlar.

Aile Konutu Şerhi Nasıl Koydurulur?

Aile konutu şerhi, boşanma öncesinde ya da sonrasında eşlerden aile konutu olarak kullanılan taşınmaz malın satışının eşlerin rızası alınmadan yapılmasının engellenmesi için koydurulur. Aile konutu şerhi koydurmak için tapuya başvuru yapılmalıdır. Mahkeme açılmasına gerek olmadan tapu üzerinde kayıtlı olmayan eş trafından yapılan başvuru ile şerh koyulabilir. Tapu müdürülüklerine eşlerden biri ya da her ikisi de bu başvuruda bulunabilir. Eğer aile konutu konusunda eşler arasında çekişme varsa aile konutu şerhi davasında görevli mahkeme olan Aile Mahkemesi’ne dilekçe ile başvuru yapılmalıdır.

Aile Konutu Şerhi Koydurmak İçin Gerekli Belgeler:

Aile konutu şerhi koydurmak için tapuya başvuru yaparken;

  • Gayrimenkulün aile konutu olduğuna dair muhtardan alınan belge,

  • Nüfus müdürlüğünen alınan vukuatlı aile nüfus örneği,

  • Nüfus cüzdanı,

  • Aile konutu şerhi istek dilekçesi olmalıdır.

Eğer aile konutu ile ilgili çekişme söz konusu ise aile konutu şerhi davası açılmalıdır. Aile konutu şerhi davası nerede açılır sorusunun cevabı ise Aile Mahkemeleridir. Dava açma için ise Aile Mahkemesi’ne hazırlanan dilekçe ve kimlik belgesi ile başvuru yapılması gerekir.

Aile Konutu Şerhi Davası Dilekçesi Nasıl Olmalıdır?

Aile konutu şerhi davası açmak için öncelikle dilekçe hazırlanmalıdır. Aile konutu şerhi için dava dilekçe örneği uzman bir avukat ile birlikte kurallara uygun şekilde hazırlanmalıdır. Hazırlana dilekçede aşağıdaki bilgiler kesinlikle bulunmalıdır:

  • T.C. kimlik numrası

  • İkametgah adresi

  • Şerhi koydurmak isteyen eşin ad ve soyadı

  • Konu

  • Usulüne göre durumu açıklayan yazı

Usulüne uygun olarak hazırlanan dilekçe ile birlikte mahkemeden aile konutu şerhi talebi istenebilir.

Aile Konutu Şerhi Olan Eve Haciz Gelir Mi?

Aile konutu Medeni Kanuna göre dğer eşin rızasına bağlı işlem yapılabilen bir gayrimenkuldür. Tapu üzerinde aile konutu tek bir eş ya da her iki eş üzerine kayıtlı olabilir. Tek bir eş üzerine olsa dahi aile konu üzerindeki tasarrufi işlemlerin hepsi eş rızası ile yapılmalıdır. Yani aile şerhi koydurulan bir evin satış, ipotek gibi işlemleri eş rızası alınmadan yapılamaz.

Aile konutu şerhi davasında yetkili mahkeme tarafından aile konutu şerhi koyulmasına rağmen İcra ve İflas Kanununa hükümlerine göre aile konutunun haczi mümkündür. Eğer aile konutu şerhi varsa, aile konutu üzerinde mülkiyet hakkı olan eşin borcundan dolayı haczi mümkündür. Aile konutu şerhi koyulmasına karşın Medeni Kanun ve İcra ve İflas Kanununda konutu hacizden kurtaracak bir madde bulunmamaktadır. Meden Kanun 194. Maddesinde yapılan koruma aile konutuna ilişkin yapılacak borçlandırıcı işlemlerin diğer eş rızası ile yapılması gerektiği üzerinedir.

Aile konutu haczi İcra ve İflas Kanunu kapsamında haczi olmayan mallar ve haklar başlığına uygun şekilde yapılır. Ayrıca aynı başlık altında 82 maddede borçlunun haline münasip evinin haczedilemeyeceği belirtilmiştir. Sadece değeri yüksek konutun borçluya haline münasip bir ev alabilecek kadarı bırakılarak satışı yapılabilir. Bu maddelerin istisnai durumları da söz konusudur. Örneğin borcun bu eşya bedeli nedeniyle doğması durumunda konut satışı yapılabilir. Haciz nedenine bağlı olarak aile konutu şerhi olan konutun haczi değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle Medeni Kanun ve İcra ve İflas Kanunu duruma göre incilenmelidir.