Miras Paylaşımı Nedir? Nasıl Yapılır?

Ölen kişinin sağken sahip olduğu mal varlıkları yasada açık bir şekilde belirtilen kişilere belirli oranlarla paylaştırılacaktır. Yapılacak olan buy paylaşımlar miras hukuku kapsamında gerçekleştirilmektedir. Malların hak sahipleri arasında paylaşımı da miras paylaşımı olarak isimlendirilmektedir.

Miras hukuku içerisinde tereke tabiri de sıklıkla kullanılır. Tereke ölen kişinin borçları da dahil olmak üzere tüm varlığını ifade eden bir terimdir. Miras paylaşımı sorasında tereke hak sahiplerine paylaştırılmaktadır. Bu doğrultuda mallar gibi borçlar da paylaştırılır.

Başlıklar

 

Kimler Yasal Mirasçı Olarak Kabul Edilir?

Hukuk sistemimizde iki farklı tür mirasçı bulunur. Yasal ve atanmış mirasçı olarak tanımlanmaktadırlar. Yasal mirasçılar kanunlar tarafından belirlenmiş olan mirasçılardır.

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu yasal mirasçı olabilecek kişileri net bir şekilde açıklar. Kanuna göre miras bırakan kişinin kan hısımları, sağ kalan eşi, evlatlık çocukları ve altsoyu mirasçı olarak tanımlanmaktadır.

Atanmış mirasçı ise kişinin ölmeden önce özel olarak bir kişiyi mirasçı belirlemesi sonrasında ortaya çıkan hak sahipleridir. Vefat eden kişiler sağ oldukları dönemde kendi hür iradeleri ile birlikte istediği kişiyi atanmış mirasçı olarak belirleyebilir

Miras Paylaşımı Nedir, Nasıl Yapılır?

Kan Hısımları

Kan hısımı tabiri içerisine birçok farklı kişi dahil olur. İlk olarak ölen kişinin çocukları ya da çocukları vefa etmişse torunları kan hısımıdır. Vefat eden kişinin anne ve babası sağ ise onlar da bu kategoriye dahil olurlar. Eğer anne baba vefat etmişse onların çocukları yani ölen kişinin kardeşleri de kan hısımı olacaktır. Son olarak evlilik dışında doğmuş olan ve kan bağı bulunan kişiler de bu kategoride kabul edilir.

Sağ Kalan Eş

Sağ kalan eşler her zaman miras üzerinde hak sahibi olurlar. Ancak miras oranlarında mevcut duruma göre değişiklikler söz konusu olmaktadır. Ölen kişinin eşi çocukları ile birlikte hak sahibi olursa mirasın 1/4’ünü almaya hak kazanır. Eğer ölen kişinin anne ve babası ile hak sahibi olursa oranı 1/2’ye yükselecektir. Miras büyükanne, büyükbaba ve onların altsoyları ile paylaşılıyorsa eşin oranı 3/4 seviyesine yükselir.

Evlatlık

Evlat edinilen çocuklar her zaman miras üzerinde hak sahibi olmaktadır. Kan hısımı kategorisine giren evlatlık çocuklar mirasta eşit haklara sahip olurlar. Aynı şekilde evlatlık kişilerin çocukları da altsoy olarak hak sahibi olacaktır.

Devlet

Ölen kişinin herhangi bir mirasçısı bulunmuyorsa bu durumda kalan mirasları devlete devredilir. Borçlu olması durumunda da borcu devlet tarafından kişilere ödenir.

Miras Paylaşımı Oranları Nasıl Belirlenir?

Miras paylaşımları yapılırken ilk dikkat edilen etmen ölen kişinin sağ kalan eşidir. Sağ kalan eşin ekonomik durumuna kendi eşin payı belirlenir. Sonrasında kalan miras hak sahipleri arasında eşit olarak bölüşülecektir. Eğer anne ve iki çocuğu mirasta hak sahibi ise mirasın 1/4’ü eşe verilirken çocukların her birine 3/8’i verilecektir.

Mirasçı Belgesi Nedir?

Bir kişi vefat ettiğinde yasal olarak mirasçılarının kim olduğu noterlerden öğrenilebilir. Noterlere yapılan başvurular sonrasında vefat eden kişinin mirasçılarının kim olduğuna dair bir belge hazırlanacaktır. Bu belge mirasçı belgesi ya da veraset ilamı olarak tanımlanmaktadır. Mirasçılarda yabancılık unsuru söz konusu ise bu belgeyi Sulh Hukuk Mahkemeleri verecektir.

Miras Taksim Sözleşmesi Nedir?

Vefat eden kişilerin terekesi mirasçılar arasında pay edilir. Bu paylaşım direkt olarak mirasçıların aralarındaki anlaşma ile yapılabilmektedir. Sürecin hukuka taşınması şart olmaz. Eğer mirasçılar aralarında anlaşmışsa ve hangi malın kimin alacağı belirlenmişse bunu resmiyete dökmek için notere giderek miras taksim sözleşmesi hazırlarlar. Bunlara atılacak imzalar ile birlikte mirasın akıbetine karar verilmiş olacaktır.