İsim Değiştirme Davası Nasıl Açılmalı?

İsmini değiştirmek isteyenlerin son zamanda en sık sorduğu isim değiştirme davası nasıl açılmalı? İsim doğuştan verilen ve toplum içinde tanınmamızı sağlayan kimliğin bir parçasıdır. Türk Medeni Kanunun 27. maddesi çeşitli sebeplerden dolayı ismini değiştirmek isteyenlere bu hakkı tanımaktadır.

Fakat bu yasal hakkı kullanmak için, geçerli gerekçelere sahip olmanız gerekmektedir. Haklı gerekçelere sahip herkes, yasanın tanıdığı bu olanaktan yararlanabilir.

Hangi Durumlarda İsim Değiştirilir?

Medeni Kanunun, kişiye isim değiştirme hakkı tanırken bazı ölçüler aramaktadır. İsim değiştirme davası nasıl açılmalı? Cevabı için gerekli bazı nedenler gerekmektedir. Bunlar kısaca şunlardır;

  • Sahip olunan ismin, gelenek, göreneklere, örf ve teamüllere uygun olmaması halinde
  • İsmin alay konusu olması halinde
  • Kişinin, toplum içinde sahip olduğu isim dışında tanınması halinde.
  • Kişinin din ve ya cinsiyet konularında değişikliğe gitmesi halinde.
  • İsminin, sahip olduğu karakter ile örtüşmediğini düşünmesi halinde.
  • Ailede karışıklığa sebep olacak aynı isimde kardeşi ve ya akrabası olması halinde.
  • İsmin cinsiyet karmaşasına yol açması durumunda.
  • Yasalarca aranan bir şahıs ile aynı isme sahip olup, bunun sıkıntılar yaratması durumunda,

Yukarıdaki durumlardan birine sahip olan kişi, ismini değiştirmek için talep oluşturabilir. Bu konuda açılan davalar farklı gerekçe ve dilekçelere dayandığı için, birbirine emsal oluşturmaz. Bu durumlar dışına kişinin haklı sayılmayacağı sebepler de bulunmaktadır.

  • Kişinin kimliğini saklamak için bunu talep etmesi,
  • Arandığı suçlar sebebiyle kolluk kuvvetlerinin ulaşmasını engellemek amacıyla,
  • Yaygın bir isme sahip olduğu için değişiklik istemesi
  • Ünlü ve şöhret sahibi insanların ismine sahip olmak istemesi,

Bu ve benzer hallerde isim değişikliği talebi yeterli sayılmamakta veya kabul edilmemektedir.

Nasıl İsim Değiştirilir?

İsim değiştirmede genel dava açma prosedürü uygulanmaktadır. İsim değiştime, değişikliğin sebebini içeren dilekçe ile mahkemeye başvurularak açılır. Değişiklik talebini oluşturan sebepler, tanık ve belgeler ile kanıtlanır. İsmin bariz bir şekilde toplum içinde gülünç duruma düşürdüğü durumlarda belgeye, tanığa ispata gerek duyulmaz.

İsim Değişikliği Dava Tarafları

İsim değiştirme davası nasıl açılmalı? Bu konuda toplum içinde inanılan yaygın bir yanlış bulunmaktadır. İsim değiştirme de babaya karşı dava açılmaz. Davacı, kişinin kendisi, davalı taraf ise nüfus idaresidir. Kime nasıl dava açacağını bilmeyen kişi maddi manevi kayıplar yaşayabilir. Bundan ötürü, avukat aracılığı ile prosedürün doğru uygulanması gerekmektedir.

İsim değiştirme dilekçesinde hitap edilen mahkeme, Asliye hukuk mahkemesidir. Dilekçeye gerekli kişisel bilgileriniz ve gerekçelerinizi doğru bir biçimde yazmanız gerekmektedir. Bu gerekçeler için dinlenmesini istediğiniz tanıkların isim-soyisim, adres bilgilerine dilekçede yer vermeniz gerekmektedir.

Dava sürecinin başlaması ardından mahkeme aranan şahıs olup olmadığınız, bir takım yükümlülüklerden kaçıp kaçmadığınızı ilgili kolluk kuvvetlerince sorgulatır. Ve ardından karar verir.

Mahkeme süreci, mahkemenin yoğunluğuna bağlı olarak 2 ile 4 ay arasında sürer. Davanın aleyhinize sonuçlanması halinde, itiraz hakkınız bulunmaktadır. İsim değişikliği, kişisel durumu değiştirmez. Ve isim değiştiren kişi, bu değişiklikten ötürür zarar görmesi halinde, değişiklik halinin kaldırılması için mahkemeye başvurabilir.

Davaya Gerek Kalmadan Nüfus Müdürlüğüne Başvurarak İsim Değiştirilir mi?

Kural olarak dava açılması gerekse de, Nüfus Müdürlüğüne mahkemeye gerek kalmadan, belli haller ve süre içinde bu talebi karşılamaktadır. Nüfus Hizmetleri Kanunu ek geçici 8. maddesine göre; düzeltme işareti kullanılmadığı için anlam değiştiren, yazım hatası içeren isimleri dava açmaya gerek kalmadan Nüfus Müdürlüğünde yapılmaktadır. Bu sebepler dışında Nüfus Müdürlüğünde isim değişikliği yapılmamaktadır.

İsim Değiştirme Maliyeti Ne Kadardır?

Dava süreci boyunca çeşitli masraf kalemleri bulunmaktadır. 2020 nispi harç tutarları henüz açıklanmasa da, daha sürecince yapmanız gereken ödeme kalemleri;

  • Harç tutarı
  • İlan ücreti
  • Vekâlet ücreti
  • Gider avansı

Ve avukat masrafı gibi çeşitli başlıklarda masraf içermektedir. Gider avansı belirlenirken, esas kavramlar değiştiği için gider avans maliyeti de değişmektedir. Hüküm belirlendikten ona, avanstan arta kalan kısmı hesabınıza yatırılır. Ve ya vezneden tarafınıza ödenir. Bu değişiklik sürecine başlarken, hukuksal yardım almanız ve bu değişikliğin sizi zarara uğratıp uğratmayacağını belirlemenizde fayda bulunmaktadır.