Geçerli Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Türk Medeni Kanunu’na göre çiftlerin evliliklerini sonlandırması için geçerli sebeplerin bulunması şarttır. Boşanma işlemleri gerçekleşirken çiftlerin geçerli sebepler sunması gerekir. Kanunda sunulabilecek olan sebepler net bir şekilde belirtilmiştir.

Boşanma sebepleri;

  • Evlilik birliğinin temelden sarsılması,
  • Özel boşanma sebepleri, olmak üzere iki ana grupta incelenmektedir.

Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması Sebebiyle Boşanmalar

Evlilik birliğinin temelden sarsılması olarak belirtilen durum halk arasında şiddetli geçimsizlik olarak da tanımlanabilir. Bu durumda evliliğin temel taşlarını oluşturan etmenlerin artık geçerli olmaması söz konusudur. Yaşanan birçok olay evlilik birliğinin temelden sarsılmasına sebep olabilir. Ancak bu konuda sıklıkla karşılaşılan durumlar söz konusudur. Birazdan belirteceğimiz durumlardan bir tanesi geçerli ise evlilik birliğinin temelden sarsılması sebebiyle boşanma davaları açılabilir.

Cinsel İlişkiden Kaçınma

Evlenen ve hayatlarını birleştiren çiftlerin birbirleri ile cinsel ilişki yaşama konusunda da bir beklentileri oluşmaktadır. Bu son derece doğaldır ve kanunda da kabul görür. Eğer eşlerden bir tanesi herhangi bir sağlık sebebini öne sürmeden cinsel ilişkiden kaçınıyorsa bu durumda kusurlu olacaktır. Cinsel hayat evliliğin temek taşlarından bir tanesi olduğu için bundan kaçınmak bu temel taşı sarsmak anlamına gelecektir.

Fiziksel Şiddet

Eşlerden biri diğerine fiziksel şiddet uygularsa bu durum hem bir boşanma sebebi hem de cezai bir sürecin başlaması için geçerli olan bir etmendir. Fiziksel şiddete maruz kalan eşler boşanma davalarını bu sebeple açıp ayrıca suç duyurusunda bulunabilirler.

Ailenin Müdahalesi

Eşler evlendiklerinde ortam bir yaşam kurmak maksadı güderler. Bu nedenle de eşlerden herhangi bir tanesinin ailesi evliliğe müdahale ederse bu durum evlilik birliğinin temelden sarsılması anlamına gelecektir. Boşanma davalarında aileler tarafından yapılan müdahaleler sebebiyle boşanma davaları açılabilmektedir.

Aşırı Kıskançlık

Eşlerden birinin makul ve kabul edilebilir seviyelerde kıskançlık duyması normaldir. Eşlerden birinin karşı tarafı kıskanması ve her zaman sadakat duygusunu hissetmesi doğrudur. Ancak bazen kıskançlık duygusu aşırıya kaçmaya başlar. Eşlerin haklarını kısıtlayacak seviyede kıskançlık durumu söz konusu olmaktadır. Böyle bir durum söz konusu olursa boşanma davaları açılabilir.

Özel Boşanma Sebepleri

Boşanmalar her zaman evlilik birliğinin temelden sarsılması sebebiyle gerçekleşmemektedir. Bazı özel sebepler de söz konusu olabilir. Bu özel sebepler kanıtlanırsa boşanmalar bu sebeplere bağlı kalarak da gerçekleşebilir.

Aldatma Durumu

Evli olan bir kadın ya da erkek başka bir kişiyle cinsel ilişkide bulunursa bu durum aldatma olarak nitelendirilir. Bu durum diğer eş için de boşanma sebebi olarak kabul edilmektedir.

Cana Kast Edilmesi

Eşlerden biri diğerine kötü muamelede bulunuyorsa ve canına kast ediyorsa bu durumda boşanma davaları açılabilir. Olayın cana kast olarak nitelendirilmesi için fiziksel bir müdahaleye gerek olmasına gerek yoktur. Ruh sağlığını bozarak cana kast da söz konusu olacaktır.

Cürüm ve Haysiyetsizlik Sebebiyle Boşanma

Eşlerden biri diğerini yüz kızartıcı ya da utanç verici suçlarla itham ediyorsa bu da boşanma sebebi olarak kabul edilmektedir. Kaçakçılık, hırsızlık, sahtekârlık ya da dolandırıcılık gibi suçlarla itham edilen kişiler bu suçları işlememişlerse boşanma davasını açabilirler.

Terk Edilme Nedeniyle Boşanma

Evliliklerini gerçekleştiren eşlerin her zaman belirlenen ikametgâhta kalması gerekmektedir. Kısaca ev olarak nitelendirilen adreste kalmayan ve eve düzenli olarak gelmeyen eşler diğerine boşanma davası açma hakkını sunmuş olur.

Akıl Hastalığı Sebebiyle Boşanma

Eşler evlenirken hastalıkta ve sağlıkta birbirlerine destek olacaklarının sözlerini verirler. Bu sebeple de hastalık sebebiyle boşanma çok uygun görülmeyebilir. Ancak akıl hastalığı durumu söz konusu ise evliliğin diğer etmenleri sağlanamayacağından boşanma davaları açılabilir.