Evlilik Nedeni İle İşten Ayrılma Durumu

İşten haklı sebeplerle ayrılma durumunda çalışanların çeşitli haklarını kullanma imkânı ortaya çıkar. 1475 sayılı İş Kanunu’nda yer alan 14. maddeye göre evlenen kadın işçiler 1 yıl içerisinde istedikleri anda, kendi hür iradeleriyle işlerinden ayrılma hakkına sahiptirler.

Kadın işçiler, işten ayrılacaklarını dile getirdikleri bir istifa dilekçesi hazırlayarak bunu işverene sunarlar. Dilekçenin içerisinde ayrılığın sebebi olarak evliliğin sunulması gerekmektedir. Evlilik tarihi nikâhın yapıldığı tarih olacaktır. Eğer düğünden önce nikâh yapılmışsa düğünün hangi tarihte olduğunun bir önemi olmaz.

Kıdem Tazminatını Yalnızca Kadın İşçiler Mi Alabilir?

Evlilik sonrasında iş sözleşmesinin fesih hakkı ve ardından kıdem tazminatının alınması yalnızca kadınlara tanınan haklar arasında yer almaktadır. Evlilik sebebiyle işten ayrılma durumunda kıdem tazminatı hakkı erkeklere verilmez.

Burada kadının ya da erkeğin mesleğinin bir önemi yoktur. Kadının aylık geliri ve erkeğin aylık geliri de yasalarda önemli kabul edilmez. Bu hak yalnızca kadınlara tanınmaktadır.

İşçinin Kendisinin Mi İşten Ayrılması Gerekir?

Evlilikler sonrasında kıdem tazminatı alınabilmesi için işçilerin istifa etmesi şarttır. Eğer evlilikler sonrasında işveren tarafından işçinin iş haddine son verilirse kıdem tazminatı almak mümkün olmaz. Ancak işçi ile işveren arasındaki sözleşme sebebiyle ortaya çıkan tazminatlar bu durumda söz konusu olacaktır.

Evlilik Nedeni İle İşten Ayrılma Durumu

Evlilik Sebebiyle İşten Ayrılmada İhbar Süresi Nedir?

İşçilerin kendi rızaları ile işten ayrılmaya karar vermeleri durumunda işverene bunu 15 gün öncesinden belirtmesi gerekmektedir. Bu şekilde işveren yerine yeni bir kişiyi bulabilir ya da farklı bir çözüm yoluna gidebilir.

Eğer ihbar süresi göze alınmadan istifalar gerçekleşirse bu durumda çeşitli tazminatlar ödemek zorunda kalınmaktadır. Bu sebeple işçiler her zaman ihbar konusunda özenli davranırlar. Evlilik sebebiyle işten ayrılmadurumunda ise ihbar söz konusu olmamaktadır.

İşçiler herhangi bir ihbar süresine itibar etmeden direkt olarak işten ayrıldıklarını belirtebilirler. Böyle bir durum söz konusu olduğunda ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmayacaklardır.

Kıdem Tazminatı İçin Kaç Yıl Çalışılması Gerekli?

Normal şartlarda işçilerin kıdem tazminatı alabilmesi için en az 1 yıl boyunca şirketlerinde çalışmış olması gerekmektedir. Evlilik sebebiyle işten ayrılmadurumunda kıdem tazminatı almak isteyen kadın işçiler için de bu süre geçerli olur. Eğer işteki süreleri 1 yılı aşmamışsa işten ayrılmaları ne şekilde olursa olsun kıdem tazminatı alamazlar.

Evlilik Sonrası İşten Ayrılmalar SGK’ya Hangi Kodla Belirtilir?

İş sözleşmelerine son veren kişilerin bunu yazılı bir şekilde yapması gerekmektedir. Sonrasında bu yazılı belgenin SGK’ya sunulması gerekli olur. Yazılı bir şekilde yapılan istifalarda istifa nedeni çeşitli kodlarla belirtilir. Kod ile sebebin doğru bir şekilde yazılması gerekecektir.

Kadın işçiler evlilik sebebiyle işten ayrılmakararı aldılarsa bunu dilekçelerinde 13 numaralı kodla belirtirler. Kodun açıklamasında "Kadın işçinin evlenmesi” ibaresi yer almaktadır.

Evlilik Nedeni İle İşten Ayrılmada Alınamayan Tazminatlarda Hangi Adımlar Atılır?

Kadın işçilerin gerçekleştirdikleri evlilikler sonrasında istifa etmeleri kıdem tazminatı alma haklarını ortaya çıkarmaktadır. 1 yıldır yanı işyerinde çalışan kişiler rahatlıkla kıdem tazminatlarını alırlar. Ancak bazı durumlarda yaşanan anlaşmazlıklar tazminatların tahsis edilememesine sebep olmaktadır. Bu aşamada farklı seçenekler devreye girer.

İlk olarak işçi ve işveren arabuluculuk ile bu sorunun çözümüne karar verebilir. İki tarafın da onayladığı arabulucu avukatlar taraflar ile görüşerek bir karar vereceklerdir. Genellikle ödeme planında farklılıklar ya da küçük indirimler ile tazminatlar ödenir. Taraflardan biri bu durumu kabul etmezse dava açılması ve durumun yargıya taşınması gerekir. Evlilik sebebiyle işten ayrılmadurumun olayların yargıya taşınması çok fazla karşılaşılan bir durum olmaz.