İsmet Kaptan Mah. Sezer Doğan Sk. No: 4, MAB İş Hanı (Hilton Yanı) K: 2, D: 201 Çankaya - Konak / İzmir
tr

Estetik Ameliyat Sonrasında Mağdur Olan Hastanın Hakları Nelerdir?

05.11.2020
1.691

Tıp mesleğini icra etme yetkisi olan ve kısaca hekim olarak tanımlanan kişiler tarafından, doğrudan ya da dolaylı olarak, tedavi amacıyla gerçekleştirilen faaliyetlerin tamamı tıbbi müdahale olarak isimlendirilmektedir. En basit teşhis ve tedavi yöntemlerinden başlayıp en ağır cerrahi müdahalelere kadar uzanan tüm işlemler bu tanımın içerisinde yer alır.

İnsanların doğuştan mevcut olan ya da sonraki dönemde dıştan gelen bir etmen veya kendiliğinden meydana gelmiş görünüm bozukluklarını ortadan kaldırmak için yapılan müdahaleler estetik amaçlı cerrahi müdahale olarak isimlendirilmektedir. Herhangi bir şekil bozukluğu mevcut olmamasına rağmen kişinin daha güzel gözükmek adına yapılan cerrahi müdahaleler de estetik müdahale kategorisinde incelenmektedir.

Başlıklar

Estetik Cerrahının Sorumlulukları Nelerdir?

Estetik cerrahlarının diğer cerrahlara göre biraz daha geniş sorumlulukları vardır. Estetik cerrahları her zaman yaptıkları operasyonlarda çok daha titiz, dikkatli ve özenli davranmak durumundadır. Estetik operasyonların direkt olarak kişilerin dış görünüşlerinde değişikliğe sebep oluyor olması diğer cerrahi müdahalelerden ayrılmasına sebep olur.

Cerrahlar işin tıbbi yönünün dışında el becerisini de ortaya koyarak işlemleri gerçekleştirirler. Güzellik ve estetik odaklı yapılan operasyonlar ile cerrahın adeta bir eser yarattığı söylenebilir.

Hukuk sistemimizde hekimlerin ya da estetik cerrahların sorumluluklarına ilişkin özel bir düzenleme maalesef bulunmaz. Herhangi bir dalda hizmet veren hekimlerin ya da estetik cerrahlarının davranışları sonrasında hukuki bir süreç başlarsa Borçlar Hukukunun genel nitelikteki hükümleri ile davaların çözümü için çaba gösterilecektir.

Estetik Ameliyat Sonrasında Mağdur Olan Hastanın Hakları Nelerdir

Estetik Ameliyat Sonrasında Mağdur Olan Hastanın Hakları Nelerdir?

Estetik Operasyonlar Sonrasında Hastanın Hakları Nelerdir?

Estetik operasyonların beklendiği gibi sonuçlanmamasının ardından kişilerde psikolojik bozukluklar ortaya çıkabilir. Çok kötü bir görünümün ortaya çıkması ya da istenen şekilde olmadığından yeterli seviyede güzel olmaması durumunda hastalar psikolojik olarak kendilerini iyi hissetmezler. Bu durumda maddi ve manevi tazminat davası açma hakları olacaktır.

Eser sözleşmesine göre davalı olan doktorlar tedavi niteliğinde bir işlem uygulamıyorsa açılan davalar ifa yönünden yetersiz görülmektedir. Ancak eser sözleşme içerisinde hekimlerin yaptığı işi hangi yöntemi kullanırsa kullansın ayıpsız ya da diğer bir tabirle kusursuz yapması gerekmektedir. Bu sebeple açılan davalar kabul edilecektir.

Hastalar Mağduriyetlerini Nasıl İspatlarlar?

Ceza hukukuna göre suçtan zarar gören kişiler mağdur olarak tanımlanır. Maalesef yapılan tıbbi müdahaleler bazı durumlarda insanların sakatlanmasına, organını kaybetmesine, hatta yaşamını yitirmesine sebep olabilir. Böyle durumlar söz konusu olduğundan hastalar teknik bir rapor ile birlikte rahatlıkla durumu ispatlayabilir.

Estetik operasyonlarda ispat için farklı yöntemlerin kullanılması gerekmektedir. Hastalar çektikleri fotoğraflarla, hekime yaptıkları ödeme belgeleriyle ya da yapılan estetik operasyon sebebiyle işlerine devam edemediklerini gösteren belgelerle başvurularını yapabilirler. Bunların tamamı delil statüsünde olacaktır ve mağduriyetin ispatı için kullanılabilir. Yapılan estetik müdahaleler görünüşün dışında farklı olumsuzluklar doğuruyorsa bunların da ispatlanması gerekecektir.

Estetik Ameliyatlar Sonucunda Mağdur Olan Hastalar Hangi Davaları Açabilirler?

  • Ölüm ile sonuçlanan durumlarda maddi ve manevi tazminat davaları.
  • Geçici ya da kalıcı bedensel zarar sebebiyle maddi ve manevi tazminat davaları.
  • Yanlış tanı ve tedavi yüzünden uğranılan zararlara ilişkin maddi ve manevi tazminat davaları.
  • Gereksiz tedavi ve ameliyat sebebiyle tazminat davası.
  • Hastayı bilgilendirme ve aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmemesi, hastanın ve yakınlarının onayının alınmadan ameliyata başlanması ve ameliyatın yapılması sebebiyle tazminat davası.
  • Sır saklama yükümlülüğüne aykırılık sebebiyle tazminat davası.
  • Acil müdahalelerin gerek duyulduğu durumlarda hekimin görevini iyi bir şekilde yapmayarak hastanın sakatlanmasına ya da ölümüne sebep olması sebebiyle maddi ve manevi tazminat davaları.
  • İlk yardım ihtiyacı olan hastalara gerekli müdahalelerin yapılmaması ve ağır hastanın geri çevrilmesine ilişkin hastane yönetimine açılan maddi ve manevi tazminat davaları.
  • Gereksiz tedavi masraflarının ortaya çıkarılarak hastalardan fazla ücret alınmasına ilişkin tazminat davaları.
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Hukuki sorularınız için Bizi Arayabilirsiniz: