Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de boşanan çiftlerin oranı her geçen gün artış gösteriyor. Son derece mutlu bir şekilde kurulan yuvalar farklı sebeplerden dolayı dağılma sürecine girerken aile fertlerinin tamamı bundan çeşitli zararlar görüyor.

Evliliklerin bitirilmesi çiftlerin yalnızca kendi aralarında verdikleri bir karar değildir. Resmi olarak evliliklerin sonlandırılması için boşanma davası açılması gerekli olur. Boşanma davalarının açılmasının ardından sonuçlanması belirli bir süreç anlamına gelecektir.

Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere ikiye ayrılır. Çiftlerin velayet ya da mal paylaşımı gibi konuların tamamında anlaşma sağlamış olmaları durumunda evlilikler anlaşmalı boşanma davaları ile bitirilecektir.

Çiftler arasında anlaşma sağlanamazsa velayet ya da mal paylaşımı gibi konulara mahkemelerce karar verilir. Bu kararların verilmesi için belirli araştırmaların ve değerlendirmelerin yapılması gerekli olacaktır. Bu sebeple de anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davalarının süresi farklıdır.

Boşanma Davası Nerede Açılır?

Boşanma davalarının açılması için aile mahkemelerine başvurulması gerekmektedir. Aile mahkemeleri her şehirde bulunabilir. Hangi şehirden başvuru yapılacağı çiftlerin ikamet ettikleri adrese göre belirlenmektedir.

Çiftlerin son 6 aydır ikametlerinin bulunduğu şehirden başvuru işlemleri gerçekleşebilmektedir. Eğer çiftler ayrı yaşamaya başlamışlarsa herhangi bir tanesinin ikamet ettiği yerden başvurular gerçekleştirilebilmektedir.

Eğer boşanma davasıyetkisiz bir mahkemede açılırsa davalı tarafın cevap dilekçesinde mahkemenin yetkisine itiraz etmiş olması gerekmektedir.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davalarının açılabilmesi için ilk şart çiftlerin evlilik süresidir. En az 1 yıldır evli olmayan çiftlerin anlaşmalı boşanma davasıaçması söz konusu olmaz. Eğer çiftler bu süreyi doldurmuşlarsa ve tüm şartlarda anlaşma sağlamışlarsa boşanma davaları oldukça kısa süre içerisinde sonuçlanabilecektir.

Anlaşmalı boşanmada davalarının ilk duruşmasında boşanma kararı çıkacaktır. Ancak bu kararın çıkması için her iki tarafın da mahkeme salonunda hazır bulunması gerekir. Her iki tarafı temsil eden avukat aynı dahi olsa çiftlerin duruşmaya bizzat gelmesi gerekmektedir.

İlk duruşmanın görüleceği tarih konusunda net bir bilgi vermek mümkün olmaz. Mahkemelerin yoğunluğuna göre ilk duruşma tarihi belirlenmektedir. Genellikle ilk buluşma tarihi, boşanma davasıaçıldıktan sonra 1-3 ay içerisinde verilmektedir.

Gerçekleşen ilk duruşmada taraflar gerçekleştirilen anlaşma protokolünü mahkemeye sunduklarında boşanma kararı çıkar. Duruşma tarihinden en fazla 30 gün içerisinde gerekçeli kararlar hazırlanır. Hemen ardından gerekçeli kararlar taraflara iletilir ve 2 hafta itiraz süresi verilir. Eğer itiraz gerçekleşmezse boşanma kesinleşecek ve süreç sonlanmış olacaktır.

Çekişmeli Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davalarında ilk aşama dilekçedir. Dilekçeler davalı tarafa tebliğ edilir ve davalı tarafın cevap vermek için 2 haftalık bir süresi bulunmaktadır. Davalı olan tarafların 1 defaya mahsus olmak üzere ek süre isteme hakkı bulunmaktadır.

Davalı olan eş cevap beyanlarını içeren dilekçeyi davacı olan eşe tebliğ eder. Sonrasındaki 2 haftalık süreçte ise davacı eşin cevaba cevap dilekçesi vermesi gerekmektedir. Davalı olan eşe ikinci dilekçe tebliğ edildikten sonra davalı olan eşin 2 hafta içerinde cevaba cevaba cevap dilekçesi vermesi gerekmektedir.

Bu süreç dilekçeler lahiyası olarak isimlendirilmektedir. Her iki taraf da toplamda ilişer dilekçe verecektir. Dilekçe süreci tamamlandıktan sonra mahkemelerce duruşma tarihleri belirlenmektedir. Genellikle 3-4 ay sonrasına boşanma davasıiçinduruşma tarihleri verilir.

Çekişmeli boşanma davaları delillerin durumu, tanık sayısı ve iddia edilen konulara göre 1.5-2 yıl içerisinde sonuçlanmaktadır. Dava sonuçlandıktan sonra tarafların itiraz hakkı da bulunmaktadır. Bu hakkın kullanılması dava süresini daha da uzatan bir etmen olacaktır.