Boşanma Davası Çocuğun Tanıklığı

Boşanmayı düşünen çiftlerin merak ettiği bir konu da Boşanma Davası Çocuğun Tanıklığı oluyor. Tanıklar boşanma davaları için oldukça önemli bir etkendir. Ayrıca boşanma davalarında ev içi konu olduğu için çiftler arasında geçen konuşmaları ve olayları en iyi görebilecek kişi çocuklar olacaktır.

Boşanma Davasında Tanık Sayısı

Boşanma davası için kural olarak tanık sayısı ile ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır. Taraflar mahkemeye dilediği kadar tanık sunabilir.

Tanıklara Sunulacak Sorular

Tanıklara öncelikle kimlik ve adres bilgisi sorulur. Ayrıca sorulan sorular şöyledir;

  • Taraflar arasındaki akrabalık bağı bulunuyor mu?
  • Tarafları nereden tanıyor?
  • Hangi olaya şahit oldu?
  • Taraflar arasında şahit olduğu olay ne zaman ve nerede gerçekleşti?
  • Tanık bu olaya nasıl şahit oldu?
  • Tarafların evliliklerinin devam etme olasılığı var mı?
  • Tanıklık ücreti talebi var mı?

Soruları sorulmaktadır.

Kimler Tanık Olabilir?

Boşanma davalarında sanılanın aksine herkes tanıklık edebilir. Aynı zamanda boşanma davasında tanıklardan birisinin;

  • Nişanlısı
  • Altsoyu ya da üst soyu
  • Üçüncü derece yakınları

Ve benzeri kişiler tanıklık yapmaktan çekinebilir. Bu tanıkların kişisel sebepler yüzünden çekinme hakları vardır. Ayrıca şeref veya itibar ihlali gibi sebepler yüzünden ve maddi bir zarardan ötürü de çekinme hakları oluşabilir.

Çocuğun Tanıklığı

Boşanma davasında çocuğun tanıklık edebilmesi için belli bir yaşta olması gerekmektedir. Çekişmeli boşanmalarda tanıklara ihtiyaç duyulur. Bu tanıklar da bildiklerini ve gördüklerini davada anlatmak zorundadır.

Boşanma davasında sorulacak sorular konulara göre değişebilir. Ancak genel anlamda tanığın gördüğü olayları anlatması istenir. Boşanma davaları için 8 yaşından büyük çocukların tanıklığına başvurulabilir.

Çocuğa Ne Sorulur?

Çocuğun boşanma davasında tanıklık edebilmesi ancak 8 yaşını geçmiş çocuklar için mümkündür. Çocuğun velayetinin hangi tarafa verileceği ile ilgili tüm araştırmalar yapılır. Çocuğun kendini ifade edebileceği durumda olması halinde ifadesine başvurulur. Ancak bu ifade pedagog eşliğinde verilir.

Pedagog çocuğun yaşını göz önünde bulundurarak sorular sorar ve aldığı cevaplara göre çocuğun annesinde mi yoksa babasında mı kalmak istediğini anlamaya çalışır. Ve vardığı kanaati mahkemeye sunar.

Tanığın Ehliyeti

Kural gereği dava hakkında bilgisi olan herkes tanıklık edebilir. Tanığın fiil ehliyetine sahip olması önemli değildir. Ayrıca kısıtlı olması yada akıl sağlığı meselesi de pek önemli değildir. Bu nedenle özel bir ehliyet şartı olmaması ile birlikte 15 yaşını tamamlamamış olanlar için sorulan sorulara yeterli cevap verilmesi doğru algılanması bakımından önemlidir. Bu sebeple kendini iyi ifade edebilmek adına 8 yaşını tamamlayan çocukların tanıklığına başvurulabilir.

Araştırmalara Göre Çocukların Dinlenmesi

Amerika Birleşik Devletlerinde bu konu ile ilgili araştırmalar yapılmıştır. Yapılan araştırmalarda olaylara tanıklık eden çocukların doğru beyanda bulunabilmesi için olayın üzerinden uzun zaman geçmemesi, çocuğun stresten uzak ve rahat olması gerekmektedir. Ayrıca araştırmaların devamında çocukların yetişkinler gibi cevaplar veremeyeceği saptanmıştır.

Şahitler Dinlendikten Sonra

Boşanma davasında tanıklar dinlendikten sonra maddi durum incelemesi ve hakimin kararı süreci gelmektedir. Hâkim tarafların suçluluk dereceleri ile maddi durum incelemesi yapacaktır. Özellikle de çekişmeli boşanmalar için maddi durum incelemesi ve iki tarafında maddi durumunun hesaplanması gerçekleşmektedir. Ve bu durumlara göre velayet, nafaka ve tazminat durumu belirlenir. Bunların yanında tazminat talebinde bulunabilmek için boşanmaya neden olan olaylar için kusursuz olalı yada diğer tarafa göre az kusurlu olmalıdır.

Tüm bunlar göz önüne alındığı zaman sonuç olarak çocukların tanıklığına başvurulabilir. Ancak çocuğun yöneltilecek sorulara cevap verebilmesi için belli bir yaşa gelmesi gerekmektedir. Böylelikle daha sağlıklı kararlar alınabilecektir.