Miras hukukunda mal paylaşımı

 

Miras Hukukunda Mal Paylaşımı Nasıl Olur?

Miras hukuku kapsamında yapılacak mal paylaşımı, alt soy söz konusu olduğunda yasal mirasın yarısı, anne babadan her biri için yasal mirasın ¼’ü, kardeşlerden her biri için yasal mirasa konu olan payın 1/8’i şeklinde belirlenmiştir. Miras hukukunda mal paylaşımı için belirtilen oranların yanında kişinin evli olup olmadığına da dikkat edilmektedir. Kız çocuk ile erkek çocuğa eşit miras hakkı veren miras hukukumuz, kişinin vefatından sonra gerekirse mahkeme kararıyla mal paylaşımı sorununu çözmektedir.

Miras Hukukunun Kapsamı

Miras hukukunun kapsadığı alan, ölüm olayı ile birlikte doğan hak alanıdır. Miras paylaşımı, ölüm ile birlikte söz konusu olmaktadır. Kanuna bağlı ya da ölüm ile birlikte ortaya çıkan bir durum olmasından bağımsız olarak, ortada bir mirasın varlığı söz konusu ise, o mirası almaya hakkı bulunan hak sahipleri de vardır. Kişinin eşi, çocukları, annesi, babası ve kardeşlerinden oluşacak miras hakkına sahip kişiler, kişinin vefatı ile birlikte arkada bıraktığı mülkü bölüşür. Burada miras hukuku devreye girer. Kişi ölmediği sürece, miras söz konusu olmadığı için miras davası gibi davalar söz konusu olamaz.

Miras Hukuku Kapsamında Yasal Emirler

Miras hukuku hakkındaki yasal düzenlemeler şu şekilde  sıralanabilir.

  • Mirası bırakanın asıl mirasçıları, kişinin alt soyudur. Bu nedenle miras, asıl olarak çocuklara kalmaktadır.
  • Altsoyu bulunmayan miras sahiplerinin mirasçıları anne- babaları olmaktadır. Anne ve babanın boşanmış ya da birlikte olmasında bağımsız olarak miras hakkı ikisine eşit bölüştürülür.
  • Altsoyu ve anne babası olmayan miras sahiplerinin mirasçıları büyükanne ve büyük babalarıdır. Bu kişiler de boşanmış ya da evli olmalarından bağımsız olarak eşit derecede mirasçıdır.
  • Sağ olan tek kişinin eş olması halinde, kişinin mirasının akıbeti mahkeme tarafından belirlenir.

Miras Hukukuna Göre Sağ Kalan Eşin Durumu

Miras hukuku kapsamında sağ kalan eşe verilecek mirasın durumu hakkındaki sonuçlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Eğer eş, yanında çocuklarla mirasçı olursa, mirasın ¼’ünü alabilmektedir. Ancak çocukların kendisinden ya da bir başkasından olmasının önemi yoktur. Önemli olan sadece kişinin mirasçılarının olmasıdır. Yani sağ olan eş, kişinin başka birinden doğmuş olan çocukları da söz konusu olsa mirasın ¼’üne talip olabilecektir.
  • Sağ olan eşin çocuğunun olmaması, eşin mirası, vefat eden kişinin ailesi ile birlikte bölüşmesi anlamına gelmektedir. Yani vefat eden kişinin alt soyunun olmaması durumunda miras hukuku kapsamında alınan kararlar kapsamında, sağ olan eşin, vefat kişinin ailesi ile birlikte mirası bölüşmesi söz konusu olmaktadır. Bu durumda miras bırakanın eşi mirasın yarısını alırken, vefat eden kişinin anne babası, kalan kısmını bölüşmektedir.
  • Kişinin alt soyunun da, anne babasının da hayatta olmaması halinde, vefat eden kişinin mirası, büyük anne, büyük baba ve eş arasında paylaştırılır. Bu durumda eş, mirasın ¾’ünü alır. eğer büyük anne ile büyük baba hayatta değilse, mirasın tamamı eşe kalır.

Vasiyet ve Miras Paylaşımı

Vasiyetin varlığına göre miras paylaşımı gerçekleştiğinde, vasiyet nedeniyle mağdur olan kişinin dava açarak hakkını talep etmesi olağan karşılanmaktadır. Vasiyetlerde kişilerin, başkasına mal devredilmeye izin vermedikleri bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölüme mirasta saklı pay denir. Kişiler, mahkemeye başvuru yaparak bu saklı payı talep edebilmekte, vasiyetin uygulanması halinde zarar göreceklerini beyan edebilmektedir. Miras hukuku en çok uzmanlık gerektiren konuların başında gelmekte olup kesinlikle En iyi Miras Avukatları ile çalışmanızı öneririz. Bu şekilde yapılan başvurularda vasiyetname gözden geçirilerek, mahkemeye başvuran kişinin beyanı değerlendirilir ve bu şekilde karar verilir.