İcra davası / takibi ve avukatı hakkında bilgiler

 

İcra Davası Nasıl Açılır?

İcra takibi başlatmak için dava borçlunun ikamet ettiği bölgedeki mahkemede açılır. Davanın açılması aşamasında size en uygun dava açma şeklini belirlemeniz gerekir. Borçlu ile aranızda sorun yaşanması, borcun türü, borcun gecikme süresi gibi etkenler, borçluya karşı açacağınız davanın niteliklerini etkileyecektir. İcra davası nasıl açılır, sorusunun yanıtı için önce ödeme emri çıkarma şartının varlığı unutulmamalıdır.

Kaç Tür İcra Davası Açılır?

İcra davası açma işlemi için kullanılacak dava açma yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ilamlı icra takibi
  • Kambiyo senedine dayanan icra takibi
  • Ilamsız icra takibi

En yaygın icra takibi türü, ilamsız icradır. Bu icra türünde alacaklı, alacağının olduğuna dair herhangi bir belgenin varlığını öne sürmek zorundadır. Alacaklı, takip talebini ileten dosyanın içerisine dilerse alacağını ortaya koyan fatura, cari hesap ekstresi, sözleşme gibi belgeler eklemelidir.İlamsız icrada borçlunun itiraz etmesinin daha kolay olması söz konusudur.

İcra Takibi Başlatma Aşamaları

Gerekli belgelerle borçlunun bulunduğu yere giderek icra takibini başlatabilirsiniz. İlgili belgeler arasında ödeme emri ile takip talebini bulunmalısınız. Daha sonra ise icra tevzi bürosuna giderek borçludan alacağınız tutara bağlı olarak gereken harcı yatırmalısınız. Dolayısıyla icra davası açmak ne kadar sorusunun yanıtı da, davayı ne kadarlık bir borca istinaden açtığınıza göre değişiklik göstermektedir. Ardından icra tevzi bürosu tarafından ilgili icra müdürlüğüne yönlendirilirsiniz. Burada ödeme emri ile birlikte hazırladığınız dosyayı teslim ederek ödeme emrinin borçlu kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Ödeme emrinin borçluya ulaşması, borçlu için son ikaz durumundadır. Borçlunun, borcunu belirtilen tarihte ödememesi halinde icra takibi kesinlik kazanır.

İcra Takibine İtiraz

İcra davasına itiraz, davanın süresini uzatan ve gerekli durumlarda durduran etmenler arasında yer almaktadır. İcra davasına yapılacak itirazlar, davanın hangi türde açıldığına göre de değişiklik göstermektedir. Borçlu, açılan icra davasının ilamsız icra davası olması halinde itirazını yazılı ya da sözlü olarak iletebilmektedir. İtirazın sözlü olarak yapılması halinde tutanak tutulur ve sözlü itiraz kayıt altına alınır. İcra davasına itiraz süresi 7 gün olarak belirlenmiştir. Ancak bu 7 gün, davanın açılma tarihinden itibaren değil, ödeme emrinin kişiye ulaşmasının ardından başlar.

Borçlu kişinin icra takibine itiraz etmesi halinde icra takibi durdurulur. İcra takibinin durmasının ardından alacaklı kişi, karşı dava açma hakkına sahiptir. Alacaklının karşı dava açması için 6 ay zamanı bulunmaktadır. Davanın açılmasının ardından alacaklı, ispatla yükümlü taraf halini alır. Ayrıca borçlu kişi, açılan davaya itiraz ederken, borcun tamamına değil, yalnız bir kısmına da itiraz etme hakkına sahiptir.

İcra Davasında Avukat Tutma Zorunluluğu

İcra takibi başlatmak için avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu nedenle kendiniz de gerekli işlemleri yaparak icra takibini başlatabilirsiniz. Ancak icra hukuku, oldukça teknik bir konudur. Bu nedenle yapılacak yanlış bir hamleye sebebiyet verebilmektedir. Ne yapacağının kesin olarak bilinmesi, doğru hareket edilmesi ve olası bir itirazda doğru davranılması için avukat tutmak, davanın akıbetinin hayrınıza sonlanmasını sağlayacaktır. Kaldı ki İcra Avukatı denen şey sadece icra takibinin açılması değil, süreci yönetmeyi ve tahsilat aşamasına kadar sürdürmeyi kapsadığından, ciddi hak kayıpları yaşamamak için hayati önem arz etmektedir.

İcra Davası Nasıl Sorgulanır?

İcra davası sorgulama işlemi, e- devlet sistemi kullanılarak yapılır. Bu kapsamda kişilerin e- devlet şifreleri ile sorgulama işlemine başlamaları gerekmektedir.sisteme T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılır. E- devlete giriş yapılmasının ardından sağ üst kısımda bulunan arama boşluğuna İcra Davası Sorgulama yazılır. Açılacak sayfa Adalet Bakanlığı’na ait olup, ekranda hakkınızda açılan davaları görebilirsiniz. Davanın kenarında bulunan Detayı Görüntüle butonu ile davanın nerede açıldığını, taraflarını, davada görevli avukatı görebilirsiniz.