Tebliğname Nedir? Tebliğname Geldiğinde Ne Yapmalısınız?

Öncelikle çok kısa olarak Tebliğname nedir? Tebliğname geldiğinde ne yapmalısınız? Bunlardan bahsedelim. Tebliğname, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca düzenlenen belgenin genel adıdır. Temyiz incelemesi için giden Ceza dosyaları öncelik olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca incelenir. Ardından dosya içerisinde veya belge içerisinde, duruşma tutanakları ve mahkeme kararları toplanır. Böylece bu belge Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’a verilerek Tebliğname düzenlemesi istenir.

Tebliğname Yargıtay Kararı (İlamı) mıdır?

Tebliğname Yargıtay Cumhuriyet Savcısının dosyalara ilişkin olarak ortada ki durumun bozulması veya onanması gibi konularda kendine ait görüşüdür. Dolayısıyla kısa bir şekilde özetlersek, bir Tebliğname’deki tüm hususlar, her ne kadar önemli olsa da Yargıtay Ceza Dairesini Bağlayıcı niteliği kadar önemli değildir.

Çünkü bir dosyayı incelemek, sanık hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca temyiz incelemesi yapmak ve karar verme süreci Yargıtay Ceza Dairesinin tekelinde olup, Tebliğname’deki hususlar tüm hususlarla bağlantılı değildir. Dolayısıyla Yargıtay Ceza Dairesi tarafından Tebliğname’deki kararın hiçbir şekilde tam aksi verilemez. Hatta böyle bir şey mümkün dahi değildir.

Tebliğnamede Hangi Hususlar Yer Almaktadır?

Tebliğnamede birçok hususlar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Tüm kararların usulüne ve yasasına uygun bir şekilde onarılması,
  • Tüm kararların usulüne ve yasasına aykırı olmasından dolayı bozulması,
  • Tüm kararların usulünde ve esasında herhangi bir eksiklik veya hata olmasından dolayı düzenlemesi ile onarılması,

Görüşleri yer almaktadır.

Yönlendirici kişi, ön inceleme niteliği olan, ceza dairelerinde hızlı ve doğru kararlar alan kişidir. Ayrıca bu amaç doğrultusunda genel itibariyle pratik ve ceza dairelerinin iş yükünü de oldukça hafifleten bir kurumdur.

Tebliğname Eline Ulaşırsa Ne Yapmalısınız?

Günümüzde bu soru oldukça fazla sorulmaktadır. Yargıtay’dan Tebliğname geldi, ne yapabiliriz? Şöyle ki, Tebliğname’nin ne olduğunu ve ne tarz işlemlere yaradığını yukarı da bahsettik. Genel anlamda bakıldığında bağlayıcı olmasa da, Ceza dairelerini yönlendirici bir uygulamadır. Yargıtay’ın verdiği kararlarla çoğu zaman paralel olmaktadır. Ancak aksi hali de olduğu zamanlar olmuştur. Hatta Tebliğname’deki düşüncenin tam aksi kararlar azımsanmayacak kadar fazladır. Böylece, böyle bir belge ile karşılaşmanız halinde, eğer ki bir avukatınız varsa mutlaka görüşmelisiniz. Eğer avukatınız yoksa, ceza davaların uzman ve kendini geliştirmiş, tabiri caizse iyi bir ceza avutkatı ile görüşerek 1 hafta süresi içerisinde cevabınızı yazdırmalısınız. Ancak Tebliğname’ye cevap yazmak gibi asla zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Buna rağmen 1 hafta içerisinde Tebliğname’ye cevap dilekçesi yazmak sizin tarafınızda olumlu olacaktır.

Bu husus da unutulmamalıdır ki, eğer Tebliğname’de karşı taraftaki kişinin aleyhine bir görüş savunulmuş ise, temyiz ya da temyize cevap verilme aşamasında sizlerin sunduğu beyanlara hiçbir şekilde itibar edilmeyecektir. Hatta bu aşamada dilekçenizde ki hususlar tam olarak anlaşılmamış anlamına gelmektedir.

Bu yüzden işlemi kendi başınıza halletmek yerine, alanında uzman ve iyi bir ceza avukatıyla çözümlemek daha faydalı olacaktır. Böylece bir kez daha cevap yazmak yerine işlemini sorunsuz çözümlemiş olacaksınız.

Ceza Avukatı ile İletişim

Eğer sizlere Tebliğname ulaşırsa mutlaka Ceza avukatıyla görüşmeniz gerektiğini belirtmiştik. Çünkü, ceza yargılaması olurken, Temyiz dilekçesi ile savunma haklarınızı bir kere de tüketmemiş olursunuz. Haklarınızı bir kere de tüketmeniz demek, tarafınıza gelen Tebliğname’nin son bir imkânını sağlamayacaktır.

Elinizde bulunan bu imkânı çok bir şekilde değerlendirmeniz gerekmektedir. Tebliğname’yi kısa bir şekilde özetlersek, görüş bildirildiğinden sizlere son bir şans hakkı tanınmış olması demektir. Bu nedenle iyi bir Ceza avukatı tutarak mantıklı cevaplar sunmalısınız. Tebliğname elinize ulaştığında mutlaka zaman kaybetmeden bir Ceza avukatından randevu talebinde bulunun.